×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Carl Gustaf peinst niet over stoppen

  Het is van groot belang om een verbindend symbool te zijn'

  Koning Carl Gustaf bereikt zaterdag de pensioengerechtigde leeftijd, maar is niet van plan om te gaan minderen. ‘In elk geval heb ik geen plannen om vogeltjes te gaan voeren,’ vertelt hij persbureau TT. Toch is volgens een recent onderzoek tweederde van de Zweden van mening dat Carl Gustaf plaats mag maken voor kroonprinses Victoria. Dat de koning 65 wordt, is wel een mooi moment om terug te kijken op de voorbije jaren als vorst. In het begin kon hij zich verschuilen achter zijn jonge leeftijd en onervarenheid. Daarna werd dat moeilijker. ‘Ik was te jong en te verlegen. Ik was heel verlegen. Ik ben heel mijn leven verlegen geweest.’ Nu is dat wel minder geworden, aldus Carl Gustaf. ‘Ik heb zoveel geleerd in de loop der jaren.’ Echt speciaal vindt de koning het niet, dat hij op 30 april 65 wordt, maar er is geen reden om te stoppen.

  ‘Het hoort bij het systeem dat de monarch zijn werk uitvoert zolang de geest in goede gezondheid is.’ Daar komt nog bij dat Carl Gustaf zijn rol binnen het ceremonieel koningschap van Zweden van grote waarde schat. In deze tijd is het volgens hem nog veel belangrijker, omdat er zoveel culturen zijn in zijn land. ‘Er is zelfs een grotere verantwoordelijkheid, omdat er zoveel nieuwe Zweden zijn die niet automatisch een Zweedse achtergrond hebben of een Zweeds karakter. Het is van groot belang om een verbindend symbool te zijn voor de natie.’ Een van de grote veranderingen in de loop der jaren, is het gebrek aan privacy. Ook toentertijd was Carl Gustaf al een publiek figuur, maar ‘voorheen had ik wat privacy, nu ben je bijna vierentwintig uur per dag een publiek figuur.’ Dat valt de Zweedse monarch zwaar.

  27 april 2011 - 11:16