Placeholder

Britse koningin tekent voor homorechten

De Britse koningin Elizabeth zet maandag haar handtekening onder een document tegen discriminatie van vrouwen, homoseksuelen en etnische minderheden. Op de Dag van het Gemenebest, de tweede maandag van maart, zal ze hierover ook een toespraak houden.

Ondertekenaars van de antidiscriminatieovereenkomst verzetten zich tegen alle vormen van discriminatie op basis van geslacht, ras, huidskleur, geloof, politieke overtuiging of ‘andere gronden’.

Deze laatste algemene omschrijving refereert volgens de Britse krant Mail on Sunday naar discriminatie op basis van seksuele voorkeur. Er is bewust gekozen om de groep homoseksuelen niet te noemen in het document om te voorkomen dat landen in het Gemenebest met wetten tegen homoseksualiteit de overeenkomst zullen tegenwerken.

Icoon

De koningin zet haar handtekening onder de overeenkomst tijdens een live-uitzending op televisie. Voorvechters van belangenorganisaties voor homo’s en lesbiënnes noemen de vorstin in de krant een ‘icoon van het feminisme’.

Vorige week lag de Britse koningin een dag in het ziekenhuis met symptomen van buikgriep. Ze moest al haar officiële verplichtingen voor een hele week afzeggen.