Placeholder

Breda luidt klok op 30 april 3 uur lang

Het kan de bevolking van Breda donderdagmiddag niet zijn ontgaan dat de ‘Barones van Breda’ op bezoek kwam. De komst van Beatrix werd aangekondigd met het een kwartier lang luiden van de klok van de Grote Kerk, als eerbetoon aan de koningin-barones. Het was alvast een voorproefje voor de dag van de troonswisseling wanneer de klok 3 uur zal klinken over de Brabantse stad.

Breda afficheert zich graag als ‘Nassaustad’. Hier kreeg het vorstengeslacht dat later werd omgedoopt tot Oranje-Nassau vaste voet aan de grond in de Nederlanden. Willem van Oranje bewoonde het naast de Grote Kerk gelegen kasteel van Breda, tegenwoordig de thuishaven van de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Daar kwam koningin Beatrix donderdag ook naar toe, om een ereteken aan te brengen aan het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht.

Reden voor twee man om 10 minuten voor haar aankomst de klok te gaan luiden van de Grote Kerk. Eerder op de dag hadden gemeentemedewerkers de 97 meter hoge toren al beklommen om vlaggen uit te hangen, een tweede eerbetoon aan de binnenkort afscheid nemende vorstin.