Boerderijen Horsten niet monumentaal

De gemeente Wassenaar heeft besloten dat drie boerderijen op landgoed De Horsten niet in aanmerking komen voor de status 'gemeentelijk monument'. Een doorbraak voor de koninklijke familie, die van plan is om twee boerderijen te slopen en er woningen te bouwen. Via erfpacht zou het koningshuis de grond rendabel kunnen maken, op dit moment kost het ze geld. Het landgoed is familiebezit sinds prins Frederik het in 1845 kocht. Prins Willem-Alexander en prines Máxima wonen in Villa Eikenhorst, eveneens op de Horsten. Prinses Margarita en prins Floris en hun gezinnen hebben vergevorderde plannen om zich te vestigen op het landgoed van koningin Beatrix. Ook prins Pieter-Christiaan denkt erover na om er te gaan wonen.  Een deel van het landgoed is toegankelijk voor wandelaars.

Tegenstanders wezen de gemeente erop dat de gebouwen in verband met hun bijzondere cultureel-historische waarde niet zouden mogen worden gesloopt. Eerder had de gemeente al besloten om de panden niet op de monumentenlijst gezet. Door onzorgvuldige besluitvorming van de gemeente is dat destijds teruggedraaid.

Eerder had de gemeente ook al besloten om de panden niet op de monumentenlijst te zetten, maar dat werd teruggedraaid omdat de gemeente onzorgvuldig was tijdens de besluitvorming.

Het Cuypersgenootschap overweegt nu naar de rechter te stappen.