Bijzondere Oranje-liefde

Wie de favoriete dieren van de Oranjes moet opnoemen, zal daarbij niet zo snel denken aan vogels. Del liefde voor honden en paarden is bekend, maar toch vormen vogels meer nog dan voornoemde dieren een belangrijke rol in het leven van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander. Koningin Beatrix was dan ook diep bedroefd toen de papegaai die zij ooit kreeg van prins Claus, vorig jaar overleed. De kroonprins had toen zo met zijn moeder te doen dat zij, op zijn kosten, een nieuwe mocht uitzoeken in een Haagse papegaaienwinkel. Beatrix koos voor een grijze roodstaartpapegaai- net zo een als ze ooit van prins Claus had gekregen. Dit zijn de praters onder de papegaaien.

De koningin koos in de winkel een papegaai, die zijn voedsel op haar kraag opgaf. Volgens de eigenaar was dat zo bijzonder dat de vorstin voor deze vogel koos.

Willem-Alexander laat zijn kinderen ook met een papegaai-achtige vogel opgroeien. Op Eikenhorst woont een Molukse witkuifkaketoe. Deze wordt ook wel een knuffelpapegaai genoemd, omdat hij zo aanhankelijk is. Praten doen ze niet echt, maar kaketoes kunnen wel echt deel van het gezin worden. De grijze roodstaartpapegaai van de koningin zou inmiddels zijn eerste woordjes al kennen. Welke woorden dat zijn is niet bekend. Maar wellicht zijn het dezelfde woorden als die deze papegaai inmiddels kan zeggen.