×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bijzondere foto’s na bijna 65 jaar ontdekt

  Intiem geluk

  Een huiselijk tafereel in oorlogstijd. In de winter van 1943 kan het geluk niet op bij de Oranjes. Prinses Margriet is op 19 januari geboren en haar geboorte zorgt voor een lichtpuntje in – letterlijk en figuurlijk – zeer donkere dagen. Wat de vreugde extra versterkt, is het feit dat prins Bernhard uit Londen is overgekomen. De prins heeft zijn vrouw en twee oudste dochters dan al lange tijd niet gezien.

  Juliana woont met haar dochters in Ottawa. In de groene buitenwijk Rockcliffe Park bewoont ze een prachtige, maar bescheiden villa: Stornoway House. Veel meer dan in Nederland is ze daar in staat een normaal leven te leiden. Ze doet zelf boodschappen, brengt haar dochters naar school en gaat regelmatig naar de bioscoop, waar ze net als iedereen geduldig in de rij staat om een kaartje te kopen. Beroemd is het verhaal dat Juliana zich als oppas aanbood, toen één van haar buurvrouwen op het punt stond te bevallen. Niet voor niets kijken met name Beatrix en Irene terug op de jaren in Canada als de gelukkigste jaren uit hun jeugd. Veel over die tijd is er niet bekend en daarom is het extra bijzonder dat Royalty onlangs vijf tot nu toe onbekende foto’s ontdekte. Een lezer stuurde ons de foto’s toe. Ze zijn afkomstig van Lera Barry, de kraamverzorgster die destijds door Juliana was ingehuurd. Zij maakte of kreeg de vijf foto’s, die ze enkele jaren later vol trots naar een vriendin in Nederland stuurde. Daar bleven de familiekiekjes tientallen jaren in een la liggen, totdat iemand op het idee kwam om de foto’s naar Royalty te sturen. We zien Beatrix en Irene opgetogen bij de wieg van de pasgeboren Margriet. Zeer intiem is de foto waar Juliana in een stoel rust, met Margriet dicht tegen zich aan. En hoe trots prins Bernhard op zijn derde dochter was, zien we op de foto waar hij het prinsesje voor het eerst mee naar buiten neemt. Gelukkig zit er ook een foto bij van Lera Barry, zodat we de bijzondere vrouw die de pasgeboren Margriet verzorgde en deze foto’s veilig stelde, ook een beetje leren kennen.

  Bent u benieuwd naar de overige foto’s? Kijk dan in de nieuwste Royalty!

  29 oktober 2008 - 14:13