Placeholder

Bijzondere expositie in de Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent op zaterdag 11 mei de deuren voor een unieke en eenmalige tentoonstelling over de koninklijke inhuldigingen. Precies honderd dagen lang staan in de kerk de feestelijke en plechtige inhuldigingen van zeven generaties Oranjes centraal. Van de koningen Willem I, II en III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix tot en met koning Willem-Alexander.
De Nieuwe Kerk werkt hiervoor samen met Paleis Het Loo. Uit hun collectie zullen belangrijke bruiklenen te zien zijn, waaronder troonzetels en enkele koninklijke kledingstukken die gedragen zijn tijdens de inhuldigingen. Zo is onder meer de inhuldigingsjapon van koningin Wilhelmina te zien en een bontjas van toenmalig prinses Beatrix die ze bij de inhuldiging van haar moeder droeg. Ook Juliana’s inhuldigingsjurk van Dolder is te zien en zelfs het galarokkostuum dat koning Willem I droeg.Daarnaast zijn tal van historische objecten uit collecties van onder meer het Koninklijk Huisarchief, het Rijksmuseum, het Nationaal Archief, het Amsterdam Museum en de NOS te zien die de bezoeker mee in een reis door de tijd neemt.

De kerk is veertien weken lang ook het toneel van speciale lezingen en (orgel)concerten. Zo geeft op de verjaardag van koningin Máxima, vrijdag 17 mei, Carel Kraayenhof een concert in De Nieuwe Kerk. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Eelco Elzenga. Hij was jarenlang hoofdconservator en adjunct-directeur van Paleis Het Loo en promoveert dit jaar op de geschiedenis van de inhuldigingen in Nederland.