×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bijzondere expositie in de Nieuwe Kerk

  Tronen, kleding en kunst te zien op plek van inhuldiging

  Bijzondere expositie in de Nieuwe Kerk

  De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent op zaterdag 11 mei de deuren voor een unieke en eenmalige tentoonstelling over de koninklijke inhuldigingen. Precies honderd dagen lang staan in de kerk de feestelijke en plechtige inhuldigingen van zeven generaties Oranjes centraal. Van de koningen Willem I, II en III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix tot en met koning Willem-Alexander.
  De Nieuwe Kerk werkt hiervoor samen met Paleis Het Loo. Uit hun collectie zullen belangrijke bruiklenen te zien zijn, waaronder troonzetels en enkele koninklijke kledingstukken die gedragen zijn tijdens de inhuldigingen. Zo is onder meer de inhuldigingsjapon van koningin Wilhelmina te zien en een bontjas van toenmalig prinses Beatrix die ze bij de inhuldiging van haar moeder droeg. Ook Juliana’s inhuldigingsjurk van Dolder is te zien en zelfs het galarokkostuum dat koning Willem I droeg.Daarnaast zijn tal van historische objecten uit collecties van onder meer het Koninklijk Huisarchief, het Rijksmuseum, het Nationaal Archief, het Amsterdam Museum en de NOS te zien die de bezoeker mee in een reis door de tijd neemt.

  De kerk is veertien weken lang ook het toneel van speciale lezingen en (orgel)concerten. Zo geeft op de verjaardag van koningin Máxima, vrijdag 17 mei, Carel Kraayenhof een concert in De Nieuwe Kerk. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Eelco Elzenga. Hij was jarenlang hoofdconservator en adjunct-directeur van Paleis Het Loo en promoveert dit jaar op de geschiedenis van de inhuldigingen in Nederland.

  21 maart 2013 - 15:48