×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bijzonder verjaardagscadeau Máxima

  Nieuw initiatief: Kinderen maken muziek

  De uitreiking van de Appeltjes van Oranje in Paleis Noordeinde is een bijzondere dag. 'Maar het is voor mijzelf ook een bijzondere dag,' zegt Máxima. 'Als je jarig bent, betekent dat dat je cadeautjes krijgt van anderen. Maar ik wil het vandaag eens anders doen. Ik wil een cadeau geven aan mezelf!' Aan haarzelf, maar eigenlijk aan de kinderen in Nederland. Het cadeau heet Kinderen maken muziek. Een programma dat bedoeld is om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met een instrument en met elkaar muziek kunnen maken. Het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie werken samen aan dit programma dat op verzoek van de prinses is ontwikkeld. Een ambitieuze doelstelling heeft Máxima ook. Nederland telt 1,4 miljoen kinderen tussen 8 en 14 jaar.  'Zou het niet fantastisch zijn als we binnen tien jaar al een kwart van die kinderen kunnen bereiken?' Samen met scholen, muziekonderwijs, culturele instellingen hoopt de prinses een breed netwerk te kunnen opzetten om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. 'Ik verheug me er nu al op!'


  De uitreiking van de Appeltjes van Oranje in Paleis Noordeinde is een bijzondere dag. ‘Maar het is voor mijzelf ook een bijzondere dag,’ zegt Máxima. ‘Als je jarig bent, betekent dat dat je cadeautjes krijgt van anderen. Maar ik wil het vandaag eens anders doen. Ik wil een cadeau geven aan mezelf!’ Aan haarzelf, maar eigenlijk aan de kinderen in Nederland. Het cadeau heet Kinderen maken muziek. Een programma dat bedoeld is om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met een instrument en met elkaar muziek kunnen maken. Het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie werken samen aan dit programma dat op verzoek van de prinses is ontwikkeld. Een ambitieuze doelstelling heeft Máxima ook. Nederland telt 1,4 miljoen kinderen tussen 8 en 14 jaar.  ‘Zou het niet fantastisch zijn als we binnen tien jaar al een kwart van die kinderen kunnen bereiken?’ Samen met scholen, muziekonderwijs, culturele instellingen hoopt de prinses een breed netwerk te kunnen opzetten om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. ‘Ik verheug me er nu al op!’

  ‘Ik loop eigenlijk al een tijdje rond met dit idee,’ bekent de prinses. ‘Ik heb het er zelfs met prins Claus over gehad.’ Bij werkbezoeken in het land wordt Máxima steeds weer getroffen door kinderen die plezier hebben in het maken van muziek. De uitreiking van de Erasmusprijs heeft het laatste zetje gegeven. Jose Antonio Abreu won deze prijs uit handen van prins Willem-Alexander afgelopen jaar vanwege zijn inzet voor kansarme kinderen, die hij kennis liet maken met klassieke muziek. Zij kregen een instrument en leerden spelen in een symfonieorkest. Wereldwijd kwamen zo 400.000 kinderen op een vergelijkbare manier, geïnspireerd door Abreu, in aanraking met muziek.

  17 mei 2011 - 14:22