Placeholder

Bijzonder ‘bloemenmeisje’ voor koningin

Het ‘bloemenmeisje’ dat de Deense koningin Margrethe op Tweede Paasdag een boeketje overhandigde bij aankomst in Herning was wel heel bijzonder. In de eerste plaats was het meisje een man, en wel de hoogbejaarde Jørgen Christensen (99).Het was zijn hartenwens om de vorstin te ontmoeten nadat hij eerder in zijn leven al handen had geschud met Margrethe’s grootvader Christian X en vader Frederik IX. Het eeuwfeest van Herning als marktplaats bood daartoe de gelegenheid. En het paste natuurlijk ook mooi: een (bijna) eeuweling die een hoofdrol speelt bij een eeuwfeest.

Het stadje Herning, in het hart van Jutland, kreeg op 1 april 1913 van de toenmalige koning Christian X het recht zich een marktplaats te noemen. Een eeuw later viert Herning 100 dagen feest, met maandag als voorlopig hoogtepunt een bezoek van koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik. Vanwege het paasfeest begon dat bezoek met een dienst in de kerk van Herning, gevolgd door een feestelijke lunch en een korte rondgang door het stadje. ‘Bloemenmeisje’ Jørgen Christensen, die Margrethe’s vader in 1953 in Herning had begroet, had een ereplaats.

Ook koningin Beatrix had wel eens een bijzondere vervanger voor het bloemenmeisje. Zo gaf choreograaf Hans van Manen op het gala ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag zelf de bloemen aan de koningin, die hij vooraf als verrassing achter zijn rug hield. Beatrix moest lachen om Van Manen en riep hem toe dat ze op deze manier wel heel jong was geworden.