×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bijzonder ‘bloemenmeisje’ voor koningin

  Bijzonder ‘bloemenmeisje’ voor koningin

  Het ‘bloemenmeisje’ dat de Deense koningin Margrethe op Tweede Paasdag een boeketje overhandigde bij aankomst in Herning was wel heel bijzonder. In de eerste plaats was het meisje een man, en wel de hoogbejaarde Jørgen Christensen (99).Het was zijn hartenwens om de vorstin te ontmoeten nadat hij eerder in zijn leven al handen had geschud met Margrethe’s grootvader Christian X en vader Frederik IX. Het eeuwfeest van Herning als marktplaats bood daartoe de gelegenheid. En het paste natuurlijk ook mooi: een (bijna) eeuweling die een hoofdrol speelt bij een eeuwfeest.

  Het stadje Herning, in het hart van Jutland, kreeg op 1 april 1913 van de toenmalige koning Christian X het recht zich een marktplaats te noemen. Een eeuw later viert Herning 100 dagen feest, met maandag als voorlopig hoogtepunt een bezoek van koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik. Vanwege het paasfeest begon dat bezoek met een dienst in de kerk van Herning, gevolgd door een feestelijke lunch en een korte rondgang door het stadje. ‘Bloemenmeisje’ Jørgen Christensen, die Margrethe’s vader in 1953 in Herning had begroet, had een ereplaats.

  Ook koningin Beatrix had wel eens een bijzondere vervanger voor het bloemenmeisje. Zo gaf choreograaf Hans van Manen op het gala ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag zelf de bloemen aan de koningin, die hij vooraf als verrassing achter zijn rug hield. Beatrix moest lachen om Van Manen en riep hem toe dat ze op deze manier wel heel jong was geworden.

  2 april 2013 - 10:03