Placeholder

Biertje drinken met royals van Liechtenstein

De vorstelijke familie van Liechtenstein heeft donderdagmorgen op de weide naast het Slot boven de hoofdstad Vaduz traditiegetrouw een mis bijgewoond ter gelegenheid van de nationale feestdag. De Liechtensteinse variant op de Nederlandse 'Koningsdag' valt samen met het katholieke feest van Maria Hemelvaart.

In 1940 besloot de regering van het vorstendom om 15 augustus voortaan te bestempelen tot nationale feestdag. Dat scheelde in de kosten want het was al een vrije dag. Bovendien was vorst Franz Josef II op 16 augustus jarig, zodat de viering daarvan in een moeite kon worden meegenomen. Na het overlijden van Franz Josef in 1989 is besloten de viering op 15 augustus te houden en niet uit te wijken naar februari wanneer de huidige vorst Hans Adam II jarig is.

De nationale feestdag wordt begonnen met een mis en een toespraak van de vorst of van zijn plaatsvervanger erfprins Alois. Na afloop is de ‘hele’ bevolking welkom om een biertje te drinken in de tuin van het Slot dat hoog boven Vaduz uittorent en uitkijkt over de Rijn en de Zwitserse bergen.