×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bernhard probeerde Nederlandse Staat te tillen’

  Belastingbetaler bijna voor 50 miljoen het schip in

  Gisteren werden in het Nationaal Archief in Den Haag stukken openbaar gemaakt die nieuw licht op het leven van prins Bernhard. De nu openbaar gemaakte documenten roepen nieuwe vragen op. Was de prins uit op een Rooms-islamitisch verbond tegen het communisme? En probeerde hij de Nederlandse staat voor 50 miljoen gulden te tillen?


  Het Nederlands Dagblad meldt dat de toenmalige financieel expert mr. Bloemers begon te vermoeden dat Prins Bernhard de Nederlandse staat voor vijftig miljoen gulden wilde tillen. Bloemers weigerde daaraan mee te werken. Een speciale afdeling van de Koninklijke Marechaussee verhoorde Bloemers op 7 juni 1950, toen in Haagse kringen het vermoeden was gerezen dat de prins wel eens betrokken kon zijn bij een internationaal politiek intrige, wapenhandel en misschien zelfs een couppoging in de zojuist verzelfstandigde kolonie Nederlands-Indië.

  Bloemers vertelde dat hij onderhandeld had met prof. dr. W.J. Duijff, toen voorzitter van de Prins Bernard Stichting, over een manier om gedevalueerde Indonesische bankbiljetten om te zetten in ponden of guldens. Technisch was dat mogelijk, verklaarde Bloemers, maar hij beschouwde zo’n transactie als ,,misdadig”, aangezien dit de Nederlandse staat op een schadepost van 50 miljoen gulden zou komen te staan.

  Over de herkomst van het geld deed Duijff geheimzinnig. Maar de suggestie was duidelijk: Prins Bernhard. Bloemers vertelde zijn ondervragers: ,,Waar de naam van Zijne Koninklijke Hoogheid bij voortduring genoemd bleef in zowel de politieke zin als in de financiële interesse, verkeerde ik lange tijd in de mening in goed gezelschap te verkeren.” Voor meer informatie: http://www.nd.nl/artikelen/2010/januari/05/bernhard-toch-gelinkt-aan-wapenhandel

  6 januari 2010 - 14:04