×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Belgische media: Prins Filip op 15 november koning

  Belgische media: Prins Filip op 15 november koning

  Kroonprins Filip (53) volgt zijn vader Albert II op 15 november op als koning van België. Dat beweert het Belgische tijdschrift Le Soir Magazine. Het is de jongste speculatie van Belgische media over een naderende troonswisseling.


  Geruchten over een mogelijke troonsafstand van Albert doen al een tijdje de ronde, maar namen toe na de aankondiging van koningin Beatrix om plaats te maken voor haar zoon Willem-Alexander. Het taboe rond een abdicatie van Albert is daarmee weggevallen, redeneert Le Soir Magazine.

  De koning zou zijn troonsafstand op 20 juli kunnen aankondigen, een dag voor de nationale feestdag. Hij is dan 79 jaar en kan dan nog op 9 augustus zijn 20-jarig jubileum op de troon vieren. Op 15 november is het in België Koningsdag, een feest ter ere van de vorst.

  Een dag voor de troonswisseling in Nederland zag de Belgische premier Elio Di Rupo zich nog genoodzaakt stelling te nemen tegen het groeiend aantal speculaties. Hij zei dat er binnen zijn regering nog nooit is gesproken over de opvolging van Albert door Filip: ''De regering is geen scenario's aan het bekokstoven in de kelder van een of ander café bij kaarslicht."

  Volgens de Vlaamse krant De Morgen zou de regering een aftreden van Albert pas zien zitten na de cruciale verkiezingen van volgend jaar. De zes coalitiepartijen vrezen dat de relatief onervaren Filip als koning der Belgen blunders begaat. Dat zou de Vlaams-nationalistische partij N-VA in de kaart kunnen spelen. ''Bij de kleinste fout van Filip zou N-VA nog procenten bijwinnen. Het is een gevoelige en een gevaarlijke zaak'', citeert De Morgen een kabinetschef. De oppositionele N-VA is nu al de grootste partij van België.

  16 mei 2013 - 12:55