×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Belgisch koningshuis moet professioneler’

  Royaltypresentatrice: Filip mist ook een beetje EQ

  Belgisch koningshuis moet professioneler’

  In schril contrast met de Nederlandse troonswisseling zal België zondag afscheid nemen van een oude koning en een nieuwe vorst begroeten. ,,Ach, wij hebben ook geen hermelijnen mantel of een troon... en Filip zal gewoon zijn legeruniform aantrekken. Wat dat betreft lijkt het bijna het tegenovergestelde'', verzucht de Belgische royaltykenner Kathy Pauwels.


  Zij keek met verbazing en verwondering naar de feestelijkheden rond de Nederlandse troonswisseling. De plaatjes van Willem-Alexander met zijn lange robe en de in stralend blauw geklede Máxima staan ook veel Belgen op het netvlies.

  ,,Daar is zo professioneel aan gewerkt. Hier zijn er alleen maar diplomaten aan het hof'', vervolgt Pauwels. Al heeft de Rijksvoorlichtingsdienst in Nederland soms wel alles ,,heel erg georkestreerd'', in België zou het wel iets professioneler mogen, meent Pauwels. Dat zou wonderen kunnen doen voor het imago van de Belgische royals. ,,Jullie Willem-Alexander is ook niet altijd de populairste geweest en kijk nu eens.''

  Dat de Belgen niet in groten getale naar Brussel trekken om de nieuwe koning toe te juichen, lijkt eerder feit dan verwachting. Natuurlijk is de zomervakantie daarbij een spelbreker en is de economische crisis een reden om vooral een sober feestje te houden. Maar het koningshuis leeft ook niet echt in België, stelt Pauwels.

  De politieke situatie in België is hier schuldig aan. In 2014 staat de moeder der verkiezingen te wachten, waarbij de Vlaams nationalistische partij N-VA waarschijnlijk een monsterscore gaat halen. De partij streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen en daarin past een Belgische koning niet.

  Veel Vlamingen vinden sowieso dat het koningshuis eigenlijk meer een Franstalige instelling is door onder meer het gebrekkige Nederlands van veel royals. Eigenlijk is koning Albert de enige Belg. Wangedrag en onhandig handelen van de royals hebben de populariteit ook geen goed gedaan.

  Er zijn ook te veel vraagtekens over de leden van de koninklijke familie. ,,Naar de mensen toe gaan, durven ze bijna niet'', aldus Pauwels. ,,De Nederlandse gezelligheid staat tegenover de Belgische gereserveerdheid.'' Volgens Pauwels laten de Belgische royals te veel hun intellect zien en niet hun emotionele kant. ,,Dat EQ missen we een beetje bij Filip.''

  18 juli 2013 - 10:11