België krijgt serie over koning Albert

De Vlaamse publieke omroep werkt aan een serie over koning Albert II. Het vijfdelige tv-drama wordt in opdracht van de VRT geproduceerd, in navolging van het succes van onder andere de Nederlandse koningshuis-series als 'Oranje onder vuur'.

Koning Albert zit volgend jaar 20 jaar op de troon en dat is eveneens een aanleiding. 'Het is het ideale moment om dit te doen,' zegt Kris Hoflack, gedelegeerd producent. De serie moet een waarheidsgetrouw beeld schetsen van de Belgische koning maar zal gevoelige onderwerpen niet uit de weg gaan. Gedacht wordt aan prins Laurent en zijn schandalen, kritiek op prins Filip en het buitenechtelijke kind van koning Albert zelf.

Op dit moment zijn de makers nog in een vroege fase. TV-zender Eén: 'Het idee spreekt ons enorm aan, maar zoals gezegd zit het idee nog in een ontwikkelingsfase. De komende weken moeten de contouren van de reeks verder duidelijk worden.' Deskundigen buigen zich over het verhaal dat verteld gaat worden. 'Het is de bedoeling om het levensverhaal van de koning zo waarheidsgetrouw en eerlijk mogelijk in beeld te brengen,' aldus Hoflack. 'Maar bepaalde dingen zoals wat de koning en de koningin in privé-gesprekken tegen elkaar zeggen vallen gewoon niet te achterhalen. Daarom blijft het ook een fictiereeks.' Wel schakelt men historici in en probeert men mensen uit de omgeving van het koningshuis en politici die de voorbije jaren met de koning in contact kwamen te raadplegen.

De rolverdeling is nog onbekend. Wanneer alles volgens plan verloopt is de serie in het najaar van 2013 op Eén te zien.