Begrafenis Otto vergt 12 jaar voorbereiding

‘Het was voor hem erg belangrijk dat er een ceremonie in Hongarije wordt gehouden, omdat hij met dat land een sterke band had,’ zegt Karl, de oudste zoon van Otto von Habsburg-Lothringen en daarmee de kleinzoon van de laatste keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije. Zijn hart wordt daar in een urn bijgezet in de Benedictijnenabdij, in het bijzijn van naaste familie.
Zoon Karl is al twaalf jaar bezig met dit bijzondere afscheid, maar nog altijd is niet alles geregeld voor zaterdag, als Otto in Wenen zal worden bijgezet. ‘Omdat het geen staatsbegrafenis is, maar een privé-evenement met behoorlijk wat staatselementen, is er geen duidelijk protocollair beleid. De placering van de gasten en veiligheidsvragen zijn ook gedeeltelijk onduidelijk,’  zegt Karl. ‘Veel hooggeplaatste gasten willen niet komen als ze niet verzekerd zijn van een plek vooraan.’ Dat wordt nog lastig, want er zijn alleen al driehonderd leden van de Habsburgdynastie die te kennen hebben gegeven aanwezig te zijn. ‘Eigenlijk is de Stephans-dom veel te klein voor ons,’ zegt de oudste zoon van de overleden aartshertog.

Testament

Het testament van Otto is tot op heden nog niet geopend. Problemen over de nalatenschap van zijn vader tussen zijn zes broers en zussen verwacht Karl niet: ‘Onze ouders hebben ons altijd geleerd dat materiële waarden geen belangrijke betekenis hebben.’
Wat er met ‘Villa Austria’ staat te gebeuren, is nog maar de vraag. De villa in
Pöcking, de familiezetel van de Habsburgers, werd door Otto bewoond. ‘Ik kan niet uitsluiten dat we het niet gaan verkopen,’ aldus Karl.