Placeholder

Beeld van Beatrix verhuist van Het Loo naar Soestdijk

De expositie Beeld van Beatrix verhuist van Paleis Het Loo naar Paleis Soestdijk, waar de 75 op Beatrix geïnspireerde kunstwerken vanaf 12 juli te zien zijn. Dit maakte Paleis Soestdijk donderdag bekend.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van toenmalig koningin Beatrix in januari deed de NOS een oproep een beeld van Beatrix in te sturen. Ruim 2200 mensen stuurden een kunstwerk in. Een vakjury bestaande uit kunstkenner Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotograaf Sacha de Boer en conservator Marieke Spliethoff van Paleis Het Loo selecteerde hieruit 65 werken. De overige tien werken zijn van bekende kunstenaars als Andy Warhol, Ans Markus en Marte Röling. De expositie Beeld van Beatrix had voor de troonswisseling op 30 april al 100.000 bezoekers naar Het Loo in Apeldoorn getrokken. Onlangs maakte Het Loo bekend de tentoonstelling vanwege de grote publieke belangstelling met 4 weken te verlengen tot en met 16 juni.

Op Paleis Soestdijk is tot en met 30 juni nog de fototentoonstelling Een modern koningshuis te zien, met foto’s van ANP-fotograaf Robin Utrecht. Beeld van Beatrix is er van 12 juli tot en met 31 augustus te bewonderen. Directeur Jan Altenburg van Paleis Soestdijk is blij met de komst van de expositie. ”De expositie kwam door de abdicatie in een geheel nieuw daglicht te staan”, zegt Altenburg. ”Er is sprake van een grote verbondenheid tussen de huidige prinses Beatrix en Soestdijk, want ze is hier opgegroeid. Alles komt hier samen.”