×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Beatrix sprak Van Agt vermanend toe

  Koningin herinnerde demissionair minister aan plicht

  Beatrix sprak Van Agt vermanend toe

  Een stevige reprimande was het toch wel, zo verklapte oud-premier Dries van Agt (CDA) woensdagmorgen bij de opening van de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ in Paleis Het Loo. Koningin Beatrix had hem in 1981 op het matje geroepen omdat hij tijdens de toen zeer moeizaam verlopende kabinetsformatie met een smoes de onderhandelingen met Joop den Uyl (PvdA) en Jan Terlouw (D66) had verlaten om de wielerronde van Boxmeer bij te wonen.”Ik had ze beloofd dat ik het startschot zou geven en ik voelde me zeer gebonden me aan die belofte te houden”, aldus Van Agt. Beatrix ontbood hem de volgende dag op het paleis. Van Agt wist dat er wat zwaaide. “U weet toch dat Nederland heel hard een regering nodig heeft”, vroeg ze volgens Van Agt, op dat moment demissionair minister van Justitie. “En u weet toch dat alle partijen altijd beschikbaar moeten zijn voor de besprekingen”, was de vervolgvraag van Beatrix. Van Agt moest twee keer met ‘ja’ antwoorden. “Waarom was hij dan naar de wielerronde gegaan”, luidde de slotvraag.

  Het antwoord typeerde de atypische minister en latere premier. “Dat kan ik niet uitleggen. Het is het verschil tussen Rome en de Reformatie”, zei hij, verwijzend naar zijn bourgondische inslag en de protestantse werkethiek. “Ze lachtte zich een kriek, ze bleef erin van het lachen”, zo vertelde Van Agt. Voor hem typeerde dat koningin Beatrix: nijver en plichtsgetrouw en bezorgd over de voortgang van de kabinetsformatie, maar ook vol humor. “Sinds die dag was ze mij meer dierbaar dan ze al was.”

  30 januari 2013 - 14:58