×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Beatrix’ kledingontwerpster Vreugdenhil overleden

  Theresia Vreugdenhil maakte ruim 40 jaar kleding Koningin

  Theresia Vreugdenhil is overleden. Zij was de voormalige kledingontwerpster van koningin Beatrix. Meer dan 40 jaar was de koningin - eerst nog prinses Beatrix - klant bij haar. De ontwerpster werd 82 jaar. Samen met Beatrix ontwikkelde ze het beroemde silhouet van onze koningin. De kenmerken daarvan zijn: rechte schouders, kraagloze hals, rechte schouderlijn en zeven-achtste, enigszins uitlopende kopmouwen. Vreugdenhil ontwierp en maakte ook de robe die de koningin bij haar inhuldiging droeg in 1980. Het idee kwam van Beatrix zelf: zij wilde onder de mantel een jurk met een mouw die mooi zou blijven als ze haar hand op zou steken voor het afleggen van de eed. Ter inspiratie had ze een afbeelding van een portret van de zestiende-eeuwse Engelse koningin Anna Boleyn in een jurk met een dubbele mouw meegenomen. Ook de kroningsmantel die de koningin bij haar inhuldiging droeg, is door Vreugdenhil gerestaureerd.


  Theresia Vreugdenhil – Trees voor vrienden – kreeg in 1999 het Erekruis in de Huisorde van Oranje. In 2007 stopte ze met werken. Sindsdien wordt de kleding van de koningin gemaakt door Sheila de Vries. Beatrix draagt echter nog steeds regelmatig kleding die nog uit het atelier van Theresia Vreugdenhil is gekomen.

  14 juli 2012 - 10:01