Placeholder

Beatrix-expositie in Beurs van Berlage geopend

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es heeft maandagmiddag in de Beurs van Berlage de expositie Onze Koningin met een gongslag geopend. De tentoonstelling gaat dinsdag open voor het publiek.

Van Es, tevens lid van het Comité Nationaal Inhuldiging, koos een van de 145 tentoongestelde nieuwsfoto’s als haar favoriet. Het is een zwart-witfoto uit 1973 waarop een lachende prinses Beatrix naast prins Claus is te zien. De foto, waarop de prinses haar hand voor de mond slaat, werd destijds gemaakt bij het derde congres van het Wereld Natuur Fonds in Bonn. Ook koningin Juliana en prins Bernhard, president van het WNF, woonden het congres bij.

De zwart-witfoto spreekt Van Es naar eigen zeggen erg aan, omdat Beatrix haar menselijke kant laat zien en de foto plezier uitstraalt. Dat vindt ze persoonlijk interessanter dan foto’s waarop de majesteit poseert en zich bewust is van de camera. “De koningin werkt al 33 jaar met een discipline die enorm is, maar heel soms lekt de intimiteit uit”, zo verklaarde Van Es haar keuze tijdens de opening. “Dan zien we pret in haar ogen, en vertrouwelijkheid. Ze is ontspannen, maar tegelijkertijd in controle. We zien liefde, kracht en mensen van mijn generatie zien ook de sleutel waarmee waardering overgaat in affiniteit.”

Icoon

Toch denkt de wethouder dat bezoekers van de tentoonstelling een andere foto tot hun herinneringsfoto zullen kiezen. “Ik verwacht dat het publiek kiest voor een foto waarop de koningin als icoon staat, het symbool van de persoon die ons vertegenwoordigt.”

Onze Koningin is door Local World gemaakt in nauwe samenwerking met het ANP en de Beurs van Berlage. Daar is de expositie tot en met zondag 15 mei dagelijks van 10 tot 18 uur te bezichtigen. Bezoekers krijgen de gelegenheid hun eigen favoriete foto te kiezen. Dit wordt de officiële herinneringsfoto van het Nederlandse volk.