Placeholder

Beatrix 75 maal op Het Loo

Paleis Het Loo heeft een nieuwe kaskraker. De woensdag door oud-premier Dries van Agt geopende tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ was bedoeld als bijzonder eerbetoon aan koningin Beatrix die donderdag 75 jaar wordt. Maar nu de koningin haar aftreden heeft aangekondigd, is het tevens een afscheidstentoonstelling. “Een reden in het kwadraat om haar beeltenis in de heilige hallen van dit museum te tonen”, aldus Van Agt.Museumdirecteur Michel van Maarseveen kon zijn vreugde over de ‘gelukstreffer’ moeilijk verbergen. Er was ‘gejuich’ geweest toen de NOS voorstelde om de expositie met afbeeldingen van de jarige koningin te organiseren. En sinds de aankondiging van de troonswisseling is het geheel in een heel ander daglicht komen te staan. “Wij wisten niet van het aftreden. Het is meer geluk dan wijsheid dat we deze tentoonstelling nu hebben”, aldus Van Maarseveen.

Een driekoppige jury stond volgens Van Agt voor een ‘onmogelijke’ opgave om uit 2200 inzendingen een selectie te maken van 64 kunstwerken, die vanaf donderdag samen met 11 bestaande en veelal bekende afbeeldingen van Beatrix in het museum in Apeldoorn te zien zijn. “Van waardig tot aardig”, karakteriseerde Van Agt de uiteindelijke keuze van schilderijen, sculpturen, glaswerk, houtsnedes en foto’s.

De koningin krijgt het prijswinnende kunstwerk, een prachtig glazen reliëf van haar hoofd, van de hand van Edith Benedictus Buning als geschenk aangeboden. Aan het slot van het staatsbezoek aan Singapore vorige week zei koningin Beatrix ‘erg benieuwd’ te zijn naar de tentoonstelling, die ze mogelijk ook zelf zou gaan bekijken. De koningin komt zichzelf dan in 75 verschillende gedaanten tegen. “Een explosie van kunst”, zoals juryvoorzitter Jan du Bouvrie het noemde.