×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Appeltjes gaan koningspaar aan het hart

  Uitgereikt door koningin Máxima

  Appeltjes gaan koningspaar aan het hart

  De boodschap van het Oranje Fonds klonk op 30 april door in de toespraak die koning Willem-Alexander uitsprak ter gelegenheid van zijn inhuldiging. “Onze kracht ligt dan ook niet in afzondering, maar in samenwerking. Als familie. Als vrienden. Als bewoners van een straat of buurt. Als burgers van ons Koninkrijk”, aldus Willem-Alexander. “Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt, ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet”, zo voegde hij eraan toe.

  Het zijn woorden die vanmorgen herhaald kunnen worden bij de jaarlijkse uitreiking van de Appeltjes van Oranje, de prijs van het Oranje Fonds. Willem-Alexander en Máxima kregen het fonds als huwelijksgeschenk en hebben het sindsdien in hun hart gesloten. Hun betrokkenheid gaat verder dan een plichtmatig bezoekje zo eens in de maanden, zo heeft directeur Ronald van der Giessen in het verleden meermaals gezegd. De troonswisseling maakt dat niet anders, zo vertelde hij ook, en vandaag laat dat nog eens duidelijk zien.

  Niet alleen worden er Appeltjes uitgereikt – de prijs is naar een nog door koningin Beatrix geboetseerd model – maar ook zogenoemde Kroonappels, een bijzondere prijs ter gelegenheid van het aantreden van Willem-Alexander als koning. De plechtigheid is daarom ook van Paleis Noordeinde verplaatst naar het Koninklijk Paleis in Amsterdam en evenals in vorige jaren is ook Beatrix present, maar nu niet meer als gastvrouw en koningin, maar als prinses.

  De Appeltjes, die worden uitgereikt door koningin Máxima, hadden dit jaar als thema ‘Alle jaren tellen’ en de prijswinnaars zijn projecten die mensen van uiteenlopende leeftijden nader tot elkaar brengen. Het gaat erom ‘elkaar beter te leren kennen, samen actief te zijn, hetgeen uiteindelijk ten goede komt aan de sociale samenhang’, aldus het Fonds. Precies hetgeen de koning in zijn toespraak zei dat hij wilde bereiken. De drie winnaars zijn de projecten Gluren bij de Buren uit Oosterwolde, de Generatietuin uit Den Haag en het Jeugd Rode Kruis uit Willemstad, Curaçao.

  De Kroonappels zijn bestemd voor de drie mooiste sociale initiatieven. Uit 4000 inzendingen en 60 finalisten zijn uiteindelijk ook drie projecten uitverkoren. Best Buddies uit Goeree-Overflakkee in de categorie jeugd, de stichting Stadstuin Emma’s Hof uit Den Haag in de categorie buurt en de Stichting Manteling uit Middelburg in de categorie Helpende hand.

  16 mei 2013 - 10:10