×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Apeldoorn staat stil bij Koninginnedag drama

  Beatrix en burgemeester Fred de Graaf onthullen monument

  Voordat morgen in heel Nederland de Koninginnedag festiviteiten weer losbarsten is er in Apeldoorn eerst een moment van bezinning. Hier worden donderdag de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag vorig jaar herdacht. Koningin Beatrix en burgemeester Fred de Graaf onthullen rond 16 uur een herinneringsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.


  De onthulling wordt bijgewoond door nabestaanden, slachtoffers en de leden van de koninklijke familie die vorig jaar getuige waren van de tragedie. Het monument komt bij het kruispunt Jachtlaan/Loolaan, op de plek waar in 2009 een zee van bloemen ontstond. Dat is vlak bij De Naald, waar Karst T. na zijn dollemansrit tot stilstand kwam. Na de onthulling wordt een minuut stilte gehouden en worden witte rozen bij het monument gelegd.

  Het herinneringsmonument is gemaakt door glaskunstenaar Menno Jonker. Het is een doos met daarin glazen ballonnen, die symbool staan voor kwetsbaarheid, feest en rouw. Zeven ballonnen zijn wit; die staan voor de zeven slachtoffers die T. maakte toen hij met zijn auto in volle vaart op de koninklijke bus probeerde in te rijden.
  De gemeente Apeldoorn sluit de dag ’s avonds af in de Grote Kerk met een concert van het Nederlands Christelijk Symfonisch Orkest, opgedragen aan de slachtoffers en de koninklijke familie.

  In Apeldoorn zijn scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo zijn in de buurt van het monument betonnen wegversperringen geplaatst en mogen omwonenden hun auto niet op de oprit laten staan.

  29 april 2010 - 12:14