Placeholder

Amsterdam: 30 april geen cent meer dan 7 miljoen

Het oranjefeest na de inhuldiging van koning Willem-Alexander mag de gemeente Amsterdam geen cent meer kosten dan 7 miljoen euro. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam donderdag in een interview met Het Parool.

”Ik wil over een ding heel duidelijk zijn: ik wil hierbij geen overschrijding zien”, zegt Van der Laan. Hij vindt de kosten voor de festiviteiten reëel. Normaliter geeft Amsterdam een half miljoen euro uit aan Koninginnedag.

Van der Laan beargumenteert dat de kosten voor het 60-jarig jubileum van de Britse koningin Elizabeth 1,36 miljard hebben gekost. En Zweden is 25 miljoen euro kwijt aan het aanstaande huwelijk van prinses Madeleine.

Politie-inzet

In de Amsterdamse gemeenteraad morren de fracties van SP en Red Amsterdam. Fractievoorzitter Laurens Ivens van de SP beweert in gesprek met Radio Noord-Holland dat de kosten hoger zullen uitvallen. ”Mijn inschatting is dat we in totaal op zo’n 10 miljoen euro uitkomen”, zegt Ivens. Volgens de SP’er heeft Van der Laan de kosten voor extra politie-inzet niet meegenomen en is de burgemeester ook vergeten dat stadsdelen straatmeubilair in de stad moet verplaatsen voor de feestelijkheden. D66 wijst er bij AT5 op dat de factuur van 7 miljoen euro exclusief schoonmaakkosten is.

Amsterdam organiseert onder meer een koningsvaart op het IJ voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het Museumplein wordt op 30 april omgedoopt tot Oranjeplein. Hier wordt ’s avonds het Koningsbal gehouden. De bezoekers van het bal kunnen ‘musicalachtige en romantische muziek’ verwachten.