×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Amerikaan pleegt majesteitsschennis

  Thailand onverbiddelijk voor kritiek op koning

  Een Amerikaan is in de Thaise cel beland omdat hij delen van een biografie over koning Bhumibol online had gezet. De verboden biografie werd door Joe Gordon vertaald op het net geplaatst, maar toen hij eenmaal – voor vakantie – voet op Thaise bodem had gezet, werd hij opgepakt. Hoewel de geboren Thaise aangaf een Amerikaans staatsburger te zijn, gaf de rechter daar geen gehoor aan. Omdat hij bekende majesteitsschennis te hebben gepleegd, werd de geëiste straf van 5 jaar omgezet in een gevangenisstraf van 2,5 jaar.

  Majesteitsschennis wordt zwaar bestraft in Thailand. Een Zwitser hoorde in 2007 maar liefst 75 jaar tegen zich eisen, omdat hij een portret van de koning met zwarte verf had besmeurd. De straf werd na bekentenis omgezet in 10 jaar cel, maar uiteindelijk verleende koning Bhumibol hem gratie. Twee maanden geleden ging de 61-jarige Amphon Tangnoppakul voor twintig jaar de cel in, omdat hij vier denigrerende sms’jes over het koningshuis had verstuurd.

  Zelf werd koning Bhumibol onlangs 84 jaar. Ondanks zijn verblijf in het ziekenhuis liet hij zijn gezicht weer zien aan zijn volk. Bekijk de foto’s op de website van NRC.

  8 december 2011 - 14:55