Amerikaan pleegt majesteitsschennis

Een Amerikaan is in de Thaise cel beland omdat hij delen van een biografie over koning Bhumibol online had gezet. De verboden biografie werd door Joe Gordon vertaald op het net geplaatst, maar toen hij eenmaal – voor vakantie – voet op Thaise bodem had gezet, werd hij opgepakt. Hoewel de geboren Thaise aangaf een Amerikaans staatsburger te zijn, gaf de rechter daar geen gehoor aan. Omdat hij bekende majesteitsschennis te hebben gepleegd, werd de geëiste straf van 5 jaar omgezet in een gevangenisstraf van 2,5 jaar.

Majesteitsschennis wordt zwaar bestraft in Thailand. Een Zwitser hoorde in 2007 maar liefst 75 jaar tegen zich eisen, omdat hij een portret van de koning met zwarte verf had besmeurd. De straf werd na bekentenis omgezet in 10 jaar cel, maar uiteindelijk verleende koning Bhumibol hem gratie. Twee maanden geleden ging de 61-jarige Amphon Tangnoppakul voor twintig jaar de cel in, omdat hij vier denigrerende sms’jes over het koningshuis had verstuurd.

Zelf werd koning Bhumibol onlangs 84 jaar. Ondanks zijn verblijf in het ziekenhuis liet hij zijn gezicht weer zien aan zijn volk. Bekijk de foto’s op de website van NRC.