×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Alexander geeft startsein voor vrijheidstrein

  Stilstaan bij de vrijheid

  Prins Willem-Alexander opent woensdagmiddag op het station Den Haag Holland Spoor de vrijheidstrein. De trein is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met onder andere de Nederlandse Spoorwegen. De vrijheidstrein rijdt, in het kader van het lustrum 65 jaar Viering Bevrijding, vijf weken door het land. De prins houdt ter gelegenheid van de opening een toespraak. 


  De honderd meter lange trein is omgebouwd tot een rijdende expositie, waarbij het thema “Stilstaan bij vrijheid” centraal staat. De trein is beschilderd en aangekleed door leerlingen Schilderen en Art & Design van het Da Vinci college in Dordrecht.
  De vrijheidstrein heeft onder andere een theater waar presentaties en lezingen plaatsvinden. Door de week draaien er films, documentaires en reportages. Reizigers worden uitgenodigd mee te denken over wat nodig is om vrijheid wereldwijd te realiseren. De trein rijdt door de week mee in de NS-dienstregeling. In 1995 was er ook al een speciale trein om de vrijheid te vieren.

  Iedereen met een geldig vervoersbewijs kan vanaf donderdag, als de vrijheidstrein officieel in de dienstregeling wordt opgenomen in Groningen, op doordeweekse dagen een stukje meereizen. Op de zaterdagen rijdt hij speciale routes en vinden er debatten plaats met studenten. Op de zondagen staat het voertuig stil op een station en is er aandacht voor de ’Actie niet weggooien’, een samenwerking van de oorlogs– en verzetsmusea. Zij roepen iedereen op die nog oude spullen van de oorlog of de bevrijding heeft, die in te leveren. Via internet is vanaf woensdagmiddag 3 uur te zien waar de trein zich bevindt, dit kan op www.4en5mei.nl/stilstaanbijvrijheid

  Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert en geeft invulling aan nationale momenten op 4 en 5 mei. Daarnaast zet het Comité zich in om de betrokkenheid bij herdenken en vieren te vergroten.

  31 maart 2010 - 10:48