Alexander geeft startsein voor vrijheidstrein

Prins Willem-Alexander opent woensdagmiddag op het station Den Haag Holland Spoor de vrijheidstrein. De trein is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met onder andere de Nederlandse Spoorwegen. De vrijheidstrein rijdt, in het kader van het lustrum 65 jaar Viering Bevrijding, vijf weken door het land. De prins houdt ter gelegenheid van de opening een toespraak. 

De honderd meter lange trein is omgebouwd tot een rijdende expositie, waarbij het thema “Stilstaan bij vrijheid” centraal staat. De trein is beschilderd en aangekleed door leerlingen Schilderen en Art & Design van het Da Vinci college in Dordrecht.
De vrijheidstrein heeft onder andere een theater waar presentaties en lezingen plaatsvinden. Door de week draaien er films, documentaires en reportages. Reizigers worden uitgenodigd mee te denken over wat nodig is om vrijheid wereldwijd te realiseren. De trein rijdt door de week mee in de NS-dienstregeling. In 1995 was er ook al een speciale trein om de vrijheid te vieren.

Iedereen met een geldig vervoersbewijs kan vanaf donderdag, als de vrijheidstrein officieel in de dienstregeling wordt opgenomen in Groningen, op doordeweekse dagen een stukje meereizen. Op de zaterdagen rijdt hij speciale routes en vinden er debatten plaats met studenten. Op de zondagen staat het voertuig stil op een station en is er aandacht voor de ’Actie niet weggooien’, een samenwerking van de oorlogs– en verzetsmusea. Zij roepen iedereen op die nog oude spullen van de oorlog of de bevrijding heeft, die in te leveren. Via internet is vanaf woensdagmiddag 3 uur te zien waar de trein zich bevindt, dit kan op www.4en5mei.nl/stilstaanbijvrijheid

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert en geeft invulling aan nationale momenten op 4 en 5 mei. Daarnaast zet het Comité zich in om de betrokkenheid bij herdenken en vieren te vergroten.