×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Albert vult rol niet correct in’

  Belgische koning vergeleken met zijn omstreden vader

  Albert vult rol niet correct in’

  Bart De Wever, partijvoorzitter van de grote Vlaamse politieke partij N-VA en onlangs verkozen burgemeester van Antwerpen, haalt hard uit naar Koning Albert vanwege zijn kerstboodschap. De politicus vergelijkt de koning zelfs met diens vader, de omstreden koning Leopold III, die België zo verdeelde dat het land op de rand van een burgeroorlog balanceerde. In een opiniebijdrage in de Belgische krant De Standaard pleit De Wever voor het afnemen van de bevoegdheden van de koning. "De vorst moet boven de politiek staan om de gehele natie te kunnen vertegenwoordigen. (...) Maar Albert II vult die rol niet correct in. Hij heeft de weg gekozen van een verdelend koningschap. Zijn kerstboodschap was daarvan een triest hoogtepunt", schrijft De Wever in de opiniebijdrage. De Vlaams-nationalist verwijst op zijn beurt naar de oorlogs­jaren. Ook toen was er een vorst "die geen vrede nam met zijn neutrale rol. ­Leopold III wenste politieke keuzes te maken, (...) waardoor het land op de rand van de burgeroorlog terechtkwam. Leopold moest aftreden en de wankelende Belgische troon bleef alleen overeind door de massale steun van het Vlaamse landsgedeelte. Albert II zou dus, na de ervaringen van zijn vader, beter moeten weten. Een politiek koningschap valt niet te rijmen met een democratie,' aldus Bart De Wever. Hij staat niet alleen in zijn kritiek op de Koning. Ook de partij GROEN wil de rol van de koning veranderen. Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) liet weten dat "overdrijving een riskante stijlfiguur is voor wie een brede, verbindende toespraak wil schrijven".


  Bart De Wever, partijvoorzitter van de grote Vlaamse politieke partij N-VA en onlangs verkozen burgemeester van Antwerpen, haalt hard uit naar Koning Albert vanwege zijn kerstboodschap. De politicus vergelijkt de koning zelfs met diens vader, de omstreden koning Leopold III, die België zo verdeelde dat het land op de rand van een burgeroorlog balanceerde. In een opiniebijdrage in de Belgische krant De Standaard pleit De Wever voor het afnemen van de bevoegdheden van de koning. “De vorst moet boven de politiek staan om de gehele natie te kunnen vertegenwoordigen. (…) Maar Albert II vult die rol niet correct in. Hij heeft de weg gekozen van een verdelend koningschap. Zijn kerstboodschap was daarvan een triest hoogtepunt”, schrijft De Wever in de opiniebijdrage. De Vlaams-nationalist verwijst op zijn beurt naar de oorlogs­jaren. Ook toen was er een vorst “die geen vrede nam met zijn neutrale rol. ­Leopold III wenste politieke keuzes te maken, (…) waardoor het land op de rand van de burgeroorlog terechtkwam. Leopold moest aftreden en de wankelende Belgische troon bleef alleen overeind door de massale steun van het Vlaamse landsgedeelte. Albert II zou dus, na de ervaringen van zijn vader, beter moeten weten. Een politiek koningschap valt niet te rijmen met een democratie,’ aldus Bart De Wever. Hij staat niet alleen in zijn kritiek op de Koning. Ook de partij GROEN wil de rol van de koning veranderen. Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) liet weten dat “overdrijving een riskante stijlfiguur is voor wie een brede, verbindende toespraak wil schrijven”.

  27 december 2012 - 22:39