Placeholder

Albert treedt af wegens gezondheid’

Koning Albert doet op 21 juli afstand van de troon. Dat schrijft het Nieuwsblad woensdag. De Belgische vorst houdt om 18.00 uur een toespraak op de nationale televisie- en radiozenders van zijn land. Hij zou aftreden 'wegens gezondheidsredenen'.

Het Belgische kabinet kwam woensdagmiddag bijeen in aanwezigheid van de koning. Het Nieuwsblad schrijft dat 'verschillende vicepremiers en kabinetscheffen' hebben bevestigd tegenover de krant dat de koning in zijn toespraak zijn aftreden op 21 juli zal aankondigen. Dat is de nationale feestdag van België. Op deze dag in 1831 legde de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed af als koning. Prins Filip is de eerste in de lijn van troonopvolging. Naar verwachting volgt hij zijn vader op.

Koning Albert, die vorige maand 79 jaar werd, zou op 9 augustus twintig jaar op de troon zitten. Over zijn aftreden is al veel gespeculeerd. Het Nieuwsblad schrijft dat vooral de affaire rond zijn buitenechtelijke dochter Delphine Boël 'alles in een stroomversnelling heeft gebracht'. Zij spande onlangs een rechtszaak aan om officiële erkenning te krijgen.