×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Al 120 officiële Koningsbomen besteld

  Veel gemeenten kiezen goedkoper alternatief voor dure koningslinde

  Al 120 officiële Koningsbomen besteld

  Gemeenten in heel Nederland hebben tot nu toe 120 officiële koningslindes besteld om op 30 april, de dag van de troonswisseling, te kunnen planten. Dit meldt directeur Peter Derksen van de Stichting Nationale Boomfeestdag in de Provinciale Zeeuwse Courant. Het is in Nederland traditie om bij een troonswissseling een zogenoemde koningslinde te planten, meestal met een mooi sierhek er omheen. In veel gemeenten herinnert een monumentale koningslinde aan de inhuldiging van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

  Stichting Nationale Boomfeestdag, de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en kunstenares Margot Berkman zijn de initiatiefnemers van het project koningsbomen voor koning Willem-Alexander. De officiële koningsboom inclusief sierwerk kost bij de aangewezen kweker in Cuijk bijna 10.000 euro. Sommige gemeenten vinden dit te duur. Gemeenten die kiezen voor een goedkoper exemplaar mogen het volgens Derksen geen koningsboom noemen, maar bijvoorbeeld wel een troonswisselingsboom.

  De gemeente Schagen behoort tot de gemeenten die de plannen hebben bijgesteld. Het CDA in de Schagen wilde in alle 25 kernen een koningslinde, maar schrok van de prijs, weet het Noordhollands Dagblad. Wethouder Ben Blonk van Schagen hoopt dat lokale hoveniers geschikte bomen voor een schappelijke prijs kunnen leveren.

  28 februari 2013 - 13:17