Placeholder

Al 120 officiële Koningsbomen besteld

Gemeenten in heel Nederland hebben tot nu toe 120 officiële koningslindes besteld om op 30 april, de dag van de troonswisseling, te kunnen planten. Dit meldt directeur Peter Derksen van de Stichting Nationale Boomfeestdag in de Provinciale Zeeuwse Courant. Het is in Nederland traditie om bij een troonswissseling een zogenoemde koningslinde te planten, meestal met een mooi sierhek er omheen. In veel gemeenten herinnert een monumentale koningslinde aan de inhuldiging van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Stichting Nationale Boomfeestdag, de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en kunstenares Margot Berkman zijn de initiatiefnemers van het project koningsbomen voor koning Willem-Alexander. De officiële koningsboom inclusief sierwerk kost bij de aangewezen kweker in Cuijk bijna 10.000 euro. Sommige gemeenten vinden dit te duur. Gemeenten die kiezen voor een goedkoper exemplaar mogen het volgens Derksen geen koningsboom noemen, maar bijvoorbeeld wel een troonswisselingsboom.

De gemeente Schagen behoort tot de gemeenten die de plannen hebben bijgesteld. Het CDA in de Schagen wilde in alle 25 kernen een koningslinde, maar schrok van de prijs, weet het Noordhollands Dagblad. Wethouder Ben Blonk van Schagen hoopt dat lokale hoveniers geschikte bomen voor een schappelijke prijs kunnen leveren.