Placeholder

Akte van Abdicatie naar Nationaal Archief

Akte van Abdicatie anno 2013

Het Nationaal Archief in Den Haag ontfermt zich over de Akte van Abdicatie die koningin Beatrix vorige week tekende en waarmee ze haar troonsafstand bekrachtigde. De akte wordt dinsdag, precies een week na de ondertekening, door het Kabinet van de Koning overgedragen aan het Archief. Dat kan het belangrijke document beter bewaren, vertelde directeur Chris Breedveld al voor de plechtigheid in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

De akte zal een van de belangrijkste stukken van het Nationaal Archief zijn. Vanaf zaterdag 11 mei zullen de topstukken te zien zijn in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in de tentoonstelling ‘Ingehuldigd! De Oranjes en De Nieuwe Kerk’. Dit zijn naast de akte van Beatrix ook de grondwet van 1814 en de Akte van Abdicatie van Willem I (1840), Wilhelmina (1948) en Juliana (1980).

Volgens de Rijksoverheid is het Nationaal Archief er niet alleen om het stuk te bewaren. Omdat de akte alle Nederlanders aangaat, stelt het Nationaal Archief vanaf 7 mei de tekst digitaal beschikbaar. Op de website www.gahetna.nl/abdicatie zal het stuk te vinden zijn.