×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Akte van Abdicatie naar Nationaal Archief

  Grootzegel van koningin Beatrix op verklaring troonsafstand

  Akte van Abdicatie naar Nationaal Archief

  Akte van Abdicatie anno 2013


  Het Nationaal Archief in Den Haag ontfermt zich over de Akte van Abdicatie die koningin Beatrix vorige week tekende en waarmee ze haar troonsafstand bekrachtigde. De akte wordt dinsdag, precies een week na de ondertekening, door het Kabinet van de Koning overgedragen aan het Archief. Dat kan het belangrijke document beter bewaren, vertelde directeur Chris Breedveld al voor de plechtigheid in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

  De akte zal een van de belangrijkste stukken van het Nationaal Archief zijn. Vanaf zaterdag 11 mei zullen de topstukken te zien zijn in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in de tentoonstelling ‘Ingehuldigd! De Oranjes en De Nieuwe Kerk’. Dit zijn naast de akte van Beatrix ook de grondwet van 1814 en de Akte van Abdicatie van Willem I (1840), Wilhelmina (1948) en Juliana (1980).

  Volgens de Rijksoverheid is het Nationaal Archief er niet alleen om het stuk te bewaren. Omdat de akte alle Nederlanders aangaat, stelt het Nationaal Archief vanaf 7 mei de tekst digitaal beschikbaar. Op de website www.gahetna.nl/abdicatie zal het stuk te vinden zijn.

  6 mei 2013 - 16:55