Flag Of Ukraine.svg

Royals achter Oekraïne

Steeds meer royals spreken hun steun uit voor het door Rusland binnengevallen Oekraïne – en keren zich tegen president Poetin.

Prins Albert van Monaco liet felle kritiek horen op de Russen, en ging nog een stapje verder. Hij kondigde aan dat Russische bezittingen in het vorstendom zouden worden bevroren. In Monaco hebben zich nogal wat (zeer) rijken gevestigd, dus die woorden betekenen wel degelijk iets.

In Zweden sprak Carl Gustav in gevechtskleding het Regiment Huzaren toe. Hij noemde de situatie een humanitaire ramp en liet er geen twijfel over bestaan waar de schuld lag. Zweden bevindt zich in een precaire  positie. Het land grenst aan Rusland en is geen lid van de NAVO. Poetin heeft Zweden al gewaarschuwd.

De Britse koningin Elizabeth heeft een substantieel geldbedrag overgemaakt, bedoeld voor steun aan Oekraïne. Haar neef prins Michael  van Kent heeft uit protest een hoge Russische onderscheiding teruggegeven. Opmerkelijk, want hem wordt al jaren verweten dat hij een vriend van Poetin is. Prins Michael is via zijn grootmoeder verwant aan tsaar Nicolaas II, en hij bezoekt Rusland sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1992. Hij spreekt Russisch en is beschermheer van de Russisch-Britse Kamer van Koophandel.

In Noorwegen werd het traditionele skifestival van Holmenkollern, waar zo ongeveer de complete koninklijke familie aanwezig was, een demonstratie van solidariteit met Oekraïne. Kroonprins Haakon en zijn gezin waren in verband met de inval al eerder teruggekomen van vakantie.

Het Deense koningshuis heeft een groot deel van de agenda leeggemaakt, en gebruikt de vrije ruimte voor overleg met mensen en organisaties die bij de oorlog zijn betrokken.

Eerder al lieten de Nederlandse, Belgische en Spaanse koningshuizen zich kritisch uit over de Russische inval.

LEES OOK:

‘ONS HART GAAT UIT NAAR DE BEVOLKING VAN OEKRAÏNE…

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.