×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Mabel kreeg steun Friso voor strijd

Mabel kreeg steun Friso voor strijd

Prinses Mabel heeft gisterenmiddag bij de uitreiking van de Geuzenpenning aan Girls Not Brides eer betuigd aan haar vijf jaar geleden overleden echtgenoot prins Friso. Dat deed ze toen ze in de Grote Kerk in Vlaardingen herinneringen ophaalde aan het ontstaan van de organisatie die nu wereldwijd campagne voert tegen kindhuwelijken.


'Ik herinner me nog goed hoe de situatie was in 2010. Ik werkte toen voor The Elders, de organisatie opgericht door Nelson Mandela en we voerden onze eerste serieuze gesprekken over het creëren van een wereld zonder kindhuwelijken. Mensen zeiden tegen ons dat zoiets onmogelijk was', memoreerde prinses Mabel in haar dankwoord. 'Het probleem zou te complex zijn'.

Bestrijding ervan kon nooit een succes worden, het had geen zin om het ook maar te proberen, zo kreeg ze te horen. Dat op zich was uitdaging genoeg voor de prinses om het toch te proberen, maar thuis kreeg ze ook support: 'Gelukkig steunden The Elders en Friso mij in mijn geloof dat verandering wel mogelijk was en zij moedigden zij mij aan door te zetten'.

Girls Not Brides ging een jaar later van start en toen Mabel in 2012 vanwege het ski-ongeluk van haar man, haar werkzaamheden als ceo van The Elders beëindigde, pakte vervolgens de strijd tegen kindhuwelijken voortvarend op: 'Ik ben trots op de vooruitgang die we sindsdien gezamenlijk hebben bereikt. Vooruitgang die laat zien dat de critici ongelijk hadden. Dat het onmogelijke wel degelijk mogelijk is. Dat de complexiteit van een probleem nooit een excuus mag zijn om niets te doen'.

Het beëindigen van kindhuwelijken behoort nu bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de lidstaten van de Verenigde Naties. Unicef meldde vorige week dat er succes wordt geboekt met het terugdringen van de praktijk waarbij jaarlijks miljoenen meisjes onder de achttien jaar - vaak nog veel jonger - gedwongen worden te trouwen.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
14 maart 2018 - 09:16 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties