×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Máxima versus Melania

Door Marc van der Linden

Máxima en Melania Trump – of ze elkaar al eens hebben ontmoet is niet bekend. Wat een ontmoeting tussen de koningin en de Amerikaanse first lady interessant maakt, is dat hun levens opvallende parallellen vertonen. Ze zijn allebei de ’eerste vrouw’ van een land waarin ze niet geboren werden. En ze belandden op die positie door de liefde. Maar waar Máxima wist dat haar man op een dag staatshoofd zou worden, kon Melania niet vermoeden dat haar man ooit president van de Verenigde Staten zou zijn.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima vervult in China een andere rol

Máxima vervult in China een andere rol

Koningin Máxima speelde donderdag een andere rol dan gebruikelijk in het buitenland. Haar soloreizen over de grens zijn doorgaans in het kader van het werk voor de Verenigde Naties, niet als vertegenwoordiger van Nederland. Zo is ze volgende week in Indonesië om dat land te helpen om financiële diensten toegankelijk te maken voor de hele bevolking. Maar donderdag in Peking stond ter ere van Máxima niet de VN-vlag op tafel, maar de Nederlandse vlag.


Op de tweede dag van het koninklijk werkbezoek aan China, dat gisteren al werd bekroond met een uitgebreid diner met de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan, had de koningin een programma gericht op verdere uitbreiding en verdieping van de handelsrelaties tussen Nederland en China.

Allereerst op financieel terrein, door 'groen' te investeren. Maar alvorens bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen geld kunnen steken in duurzame projecten zoals een windpark moeten de definities daarvan duidelijk zijn, en de effecten meetbaar. Daarover werd met de koningin aan tafel uitgebreid gesproken door Nederlanders en Chinezen, waarbij Máxima gewoontegetrouw enorm hamerde op het vergaren van data. Daarmee immers kan worden gekeken of alle plannen wel werken en of de gewenste resultaten worden bereikt.

De koningin ging vervolgens naar een tot ontmoetingscentrum en restaurant omgebouwd oud tempelcomplex, waar Nederlandse bedrijven hun Chinese zakenpartners hadden uitgenodigd voor een 'speeddate' met de koningin of met minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Die had het ochtendprogramma overgeslagen om een vertrouwelijke ontmoeting te kunnen hebben met Chinese 'dissidenten'.

Tot slot van haar programma bezocht Máxima in de voormalige staatsdrukkerij het Nederlands-Chinese architectenbureau Next, waar duurzame stadsontwikkeling en verantwoorde waterhuishouding - veel Chinese steden hebben jaarlijks last van overstromingen - aan de orde werden gesteld. Daarbij werd duidelijk dat Nederland, dat water altijd prioriteit heeft gegeven, veel kennis en kunde kan delen met China dat van zijn steden 'sponzen' wil maken, opdat het (regen)water zijn weg kan vinden zonder voor overlast en overstromingen te zorgen.

Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
08 februari 2018 - 12:28 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties