×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Nutteloze vragen

Door Marc van der Linden

Het persmoment met het koninklijk gezin is één van de weinige keren dat je zo’n beetje alles kunt vragen aan de koning en de koningin. Bij staatsbezoeken moet het gaan over het bezoek aan dat land en ook bij andere ontmoetingen met de pers staat van tevoren vast wat het onderwerp van de vragen moet zijn. Maar bij het jaarlijkse persmoment voor de zomervakantie is zo’n regel er niet, al moeten de vragen wel eerst aan de RVD worden doorgegeven.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning leert over verouderd 'nieuw bouwen'

Koning leert over verouderd 'nieuw bouwen'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagmiddag bij hun visite aan Flevoland een bezoek gebracht aan Nagele, icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het in de jaren vijftig door architectencollectieven onder het motto 'licht, lucht en ruimte' op de tekentafel ontstane dorp staat tegenwoordig op de nationale canon van iconen van ruimtelijke ordening.


Maar wat eens hypermodern was, is nu niet meer van deze tijd en het koningspaar luisterde in Museum Nagele naar inwoners die vertelden over de uitdagingen waar hun gemeenschap voor staat. "De huizen zijn misschien niet mooi, maar wel belangrijk en uniek", zo kreeg het koninklijk bezoek te horen.

Koningin Máxima stipte de tegenstelling aan. Het volgens strakke lijnen opgezette Nagele was het voorbeeld van het 'nieuwe bouwen', van innovatie en modern wonen. De huizen zijn naar de huidige maatstaven echter klein, en er wordt samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed nagedacht hoe de woningen aan te passen aan de eisen van deze tijd zonder de cultuur-historische waarde uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld door twee huizen te verbouwen tot één.

Binnenkijken

Na het gesprek met bewoners van het 1900 inwoners tellende dorp, maakten koning en koningin een uitgebreide wandeling door Nagele, waarbij ook bij een aantal huizen binnen werd gekeken. Willem-Alexander en Máxima werden bij hun rondgang gevolgd door een grote schare nieuwsgierige dorpelingen.

Het streekbezoek wordt donderdagmiddag afgesloten in Dronten, de laatste stop na Urk en de gemeente Noordoostpolder.

Foto: BuzzR
29 juni 2017 - 14:19 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar uw waardering voor Royalty en naar wat u van Royalty verwacht. We zouden u dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!