×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Glasnost in het paleis

Door Marc van der Linden

Binnenkijken in Paleis Noordeinde, waar op dat moment het Jordaanse koningspaar op bezoek was. Interviews met een lakei, de kok van de koning, beelden van hoe de tafels gedekt worden en uit de bloemisterij van het paleis. En nu blijkt de familie van Máxima, na jarenlang stilzwijgen, onlangs met een journaliste te hebben gesproken.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning dankt Nieuw-Zeeland voor steun in VN

Koning dankt Nieuw-Zeeland voor steun in VN

Koning Willem-Alexander heeft Nieuw-Zeeland maandagavond (plaatselijke tijd) bedankt voor het deskundige advies en de ondersteuning tijdens de campagne voor een plek in de Veiligheidsraad. De koning deed dat in zijn speech tijdens het door gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy aangeboden staatsbanket in Government House in Wellington.


Willem-Alexander ging ook in de op de eeuwenoude banden tussen beide landen. ,,Het is meer dan vriendschap die ons verenigt. Tienduizenden landgenoten van u en mij koesteren ook hun onderlinge familiebanden. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 40.000 Nederlanders hierheen, vaak gedreven door woningnood en gebrek aan toekomstkansen thuis. Na de Britten vormden zij de grootste groep immigranten. Hier vonden zij iets wat zij thuis misten: onbegrensde ruimte", aldus de koning.

De Nieuw-Zeelandse gouverneur-generaal, die pas in september is aangetreden en voor wie het haar eerste staatsbezoek was, sprak over de enorme bijdrage van Nederlanders aan de samenleving sinds de eerste ontdekking van Nieuw-Zeeland door Abel Tasman 374 jaar geleden. ,,Eigenlijk op alle terreinen", meende Reddy. De immigranten ontvluchtten moeilijke omstandigheden thuis, maar hebben het in het begin in Nieuw-Zeeland ook niet makkelijk gehad zo zei ze.

Reddy noemde Nederland een betrouwbare partner, en wanneer Nieuw-Zeeland probeerde Europa beter te begrijpen dan was Nederland vaak het eerste land tot wie Nieuw-Zeeland zich wendde ,,omdat Nederlanders direct en open hun mening geven."

Het staatsbanket vormde de afsluiting van de eerste dag van het staatsbezoek. Dinsdag bezoekt het koningspaar de stad Christchurch op het Zuidereiland, dat in 2011 zwaar is getroffen door een aardbeving.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
Foto: Twitter Rick Evers
07 november 2016 - 09:46 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties