×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningsdag 2016 in Zwolle

Overijssel voor het eerst sinds 2003 weer aan bod

Koningsdag 2016 in Zwolle

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren Koningsdag 2016 in Zwolle. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakte maandag bekend dat de hoofdstad van Overijssel het Koninklijk Huis mag verwelkomen op woensdag 27 april. De keuze voor Zwolle is volgens de RVD tot stand gekomen in overleg met de burgemeester.


De provincie Overijssel heeft straks dertien jaar moeten wachten voordat de koninklijke familie er weer op bezoek komt op de nationale feestdag. Beatrix was in 2003 in Wijhe en Deventer voor Koninginnedag en koning Willem-Alexander komt er volgend jaar voor de tweede Koningsdag 'nieuwe stijl'.

De aankondiging maandagmiddag kwam als een verrassing omdat Overijssel dacht nog niet aan de beurt te zijn. Buurtprovincie Drenthe wacht namelijk al een jaar langer. Daar zouden de Oranjes aanvankelijk in 2001 op bezoek gaan in Hoogeveen en Meppel. Dat ging niet door vanwege de mkz-crisis, waarna het hele feest een jaar werd doorgeschoven. Na die Koninginnedag in 2002 is de provincie niet meer aan bod gekomen.

Eerlijke rotatie

Bij het bepalen waar Koningsdag door de koninklijke familie wordt meegevierd, wordt rekening gehouden met een eerlijke rotatie tussen de provincies. Er wordt echter geen precieze volgorde aangehouden omdat bijzondere gebeurtenissen afwijkingen wenselijk maken. Zo werd in het zilveren jubileumjaar 2005 van Beatrix gekozen voor Den Haag.

Zwolle heeft nog geen plannen klaarliggen, maar dat het heel anders zal worden dan dit jaar in Dordrecht staat alleen al vanwege de andere ligging van de Overijsselse hoofdstad vast.

Foto: BuzzR
12 oktober 2015 - 16:08 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties