×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningspaar ontmoet Amerikanen met Nederlandse wortels

Koning Wilem-Alexander geeft les in uitspraak namen

Koningspaar ontmoet Amerikanen met Nederlandse wortels

Koning Willem-Alexander heeft tijdens een toespraak in Grand Rapids een lesje gegeven in het uitspreken van Nederlandse namen. Grand Rapids is het centrum van de Nederlandse gemeenschap in Amerika. "Het is de enige plek op aarde waar je in minder dan een uur tussen Holland, Zeeland, Vriesland en Drenthe kunt rijden. Dat klopt: dat kan zelfs in Nederland niet", aldus de koning.


De vele Nederlandse namen klonken hem als muziek in de oren: Huizinga, Meijer, Van Andel, De Vos, Meekhof, Hoekstra, Dijkstra, Kleinstra. En ook de niet van Nederlandse komaf zijnde gouverneur Rick Snyder kreeg tot hilariteit van zijn gehoor zijn naam in de Nederlandse variant te horen: Snijder.

Willem-Alexander sprak tijdens een lunch met 250 vertegenwoordigers uit de Nederlandse gemeenschap in dit deel van de staat Michigan. Onder hen de burgemeesters van Grand Rapids, Holland en Zeeland, naar Amerika geëmigreerde verzetsstrijders, succesvolle zakenlieden, politici en leden van vooraanstaande Nederlands-Amerikaanse families. "Het is geweldig om zoveel mensen met Nederlandse wortels te ontmoeten", zei de koning.

Onverzettelijkheid

Hij schetste een beeld van de Nederlandse immigratie die na 1840 om religieuze en economische redenen op gang kwam en die na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe impuls kreeg. Dankzij hun harde werk en onverzettelijkheid slaagden de immigranten, en hebben ze zich geworteld in Michigan.

Volgens gouverneur Snyder is de band sterk en kan die door het koninklijk bezoek alleen maar sterker worden.

Foto: BuzzR
02 juni 2015 - 19:31 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties