×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Druk jaar voor het koningspaar

Jaaroverzicht gestuurd naar de Tweede Kamer

Druk jaar voor het koningspaar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een druk jaar achter de rug. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2013 dat minister-president Mark Rutte naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Tweede Kamer heeft een aantal jaren geleden om zo’n jaarlijks overzicht gevraagd.


Een compleet overzicht van de werkzaamheden van de leden van het Koninklijk Huis geeft het overigens niet. Wie precies wil weten hoeveel publieke optredens het koningspaar heeft gehad en hoeveel ontvangsten er het afgelopen jaar zijn geweest, komt met het gelikt ogende overzicht weliswaar een heel eind, maar mist nog veel werkzaamheden.

Het ministerie van Algemene Zaken dat het jaaroverzicht heeft aangeboden aan de Tweede Kamer spreekt dan ook over een selectie van werkzaamheden. Er is een brede keuze gemaakt uit de activiteiten van met name koningin Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het jaaroverzicht immers omvat 2 regeringsperioden: de laatste 4 maanden van Beatrix en de vliegende start van koning Willem-Alexander.

Prins Friso

"Een intensief en bevlogen jaar”, aldus grootmeester Marco Hennis in zijn voorwoord op het overzicht. Maar ook een jaar met 'intens persoonlijk verdriet' vanwege het overlijden van prins Friso in augustus 2013. Het is de enige verwijzing naar de dood van Friso. Het overzicht gaat over het werk en niet over de privé-aangelegenheden. De fotosessies komen er dan ook niet in voor, maar wel de overhandiging van de geloofsbrieven door de ambassadeur van 'Zijne Majesteit de koning van Marokko' aan koning Willem-Alexander. In totaal boden 44 ambassadeurs in 2013 hun geloofsbrieven aan, het merendeel aan de nieuwe koning.

Veel aandacht krijgen de bezoeken aan door het Oranjefonds gesteunde projecten en ook alle kennismakingsbezoeken aan de provincies en de eilanden in het Caribisch gebied worden uitgebreid belicht in het jaaroverzicht. Het publiek kan het overzicht bekijken op de website van het Koninklijk Huis en er komt ook een app.

Foto: BuzzR
18 april 2014 - 11:51 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties