Canva1 2023 10 30t084213.913

Win 2x 2 toegangskaarten voor voorstelling Royals & Rebels

Voor de tentoonstelling Royals & Rebels is het Kunstmuseum in Den Haag omgetoverd in een Londense winkelstraat. Afbeeldingen van de karakteristieke rode dubbeldekker, de Underground en straatnaambordjes geven de bezoekers even het gevoel in de Britse hoofdstad rond te lopen.

Royals & Rebels

De tentoonstelling is een eerbetoon aan de Britse invloed in de modegeschiedenis: de hoeden op Ascot, de Schotse ruit, het schooluniform, maar ook de kleding van de punks.

Vivienne Westwood

Er is een grote plek ingeruimd voor de rebelse Britse ontwerpster Vivienne Westwood (1941-2022). Nee, ze heeft geen kleding ontworpen voor koningin Elizabeth, daarvoor was haar stijl te omstreden. Wel heeft ze de Queen zeker twee keer ontmoet. In 1992 benoemde Elizabeth haar tot officier in de Order of the British Empire. Tijdens de bijeenkomst op Buckingham Palace leek Westwood keurig, bijna saai gekleed in een grijze blazer en een grijze rok. Bij vertrek uit het paleis poseerde ze voor de fotografen, waar ze een pirouette maakte voor effect. Wat bleek? Westwood had de koningin bezocht zonder ondergoed te dragen. ‘Ik wilde mijn outfit laten zien door de rok rond te draaien. Het kwam niet bij me op dat, aangezien de fotografen praktisch op hun knieën zaten, het resultaat glamoureuzer zou zijn dan ik had verwacht.’ Later hoorde Westwood, die in 2006 werd bevorderd tot ‘Dame’, dat de Queen de foto best grappig had gevonden. Westwood, die onder meer kleding maakte voor prinses Eugenie, overleed een paar maanden na koningin Elizabeth.

Diana

Natuurlijk ontbreekt prinses Diana niet. Er is een rode trui met schaapjes te zien van het merk Warm & Wonderful. Tussen de witte schapen staat ook een zwart exemplaar. Het werd destijds uitgelegd als een mode-statement: Diana die zich een buitenstaander voelde. Ze droeg een dergelijke trui begin jaren tachtig. Toen hij stuk ging, kreeg ze van de fabrikant een nieuw exemplaar. De échte trui van Diana is overigens net geveild en heeft meer dan het tienvoudigde opgebracht dan de tevoren geschatte waarde, namelijk ruim een miljoen euro. Andere kledingstukken van Diana zijn een cocktailjurk van Catherine Walker en een zwarte jas van Karl Lagerfeld die ze droeg naar de uitvaart van haar vader.

Máxima

Er zijn ook twee hoeden te zien uit de collectie van koningin Máxima. De witte Philip Treacy-hoed die ze eerder dit jaar droeg naar de kroning van koning Charles en een hoed met bruine bloemen gemaakt van veertjes van de Nederlandse ontwerpster Berry Rutjes. Máxima schitterde met het hoofddeksel toen ze in 2019 de paardenraces op Ascot bezocht. De veertjes dansten bij iedere beweging prachtig mee. Op de tentoonstelling is ook werk te bewonderen van de Britse ontwerpers Alexander McQueen – favoriete ontwerper van prinses Catherine – en de onlangs overleden Mary Quant.

De voorstelling Royals & Rebels in Kunstmuseum Den Haag loopt van 9 september2023 tot en met 7 januari 2024.

Winnen

Wij geven 2x 2toegangskaarten weg. Om kans te maken, vult u onderstaand formulier in met uw gegevens. Reageer vóór 30 november 2023, de winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Over de uitslag kan niet worden gecorres­pondeerd. Niet geldig in combinatie met andere acties en niet inwisselbaar voor contant geld. Kijk voor de spelvoorwaarden op royalty-online.nl en klik rechtsonder op Spelvoorwaarden.