×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Richard III met veel vertoon herbegraven

  Koninklijke gasten bij dienst in kathedraal Leicester

  Richard III met veel vertoon herbegraven

  De vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III is donderdag met veel vertoon herbegraven in de kathedraal van Leicester. De overblijfselen van de koning werden drie jaar geleden gevonden onder een parkeerplaats vlak bij de kathedraal, waarin hij nu achter het altaar te rusten is gelegd.


  Ruim vijfhonderd jaar nadat Richard III was gesneuveld in 1485, bestaan nog steeds veel vraagtekens over de koning. Hij ging als een van de slechtste Engelse koningen ooit de geschiedenisboeken in, maar de deken van Leicester, David Monteith, wilde het daar bij de herbegrafenis niet over hebben. "We vragen ons vandaag niet af of hij een goede koning was of zelfs een goed mens'', zei de voorganger. "Hij is na zijn dood op het slagveld haastig begraven en kreeg niet de begrafenis die een koning waardig was. Nu geven we zijn beenderen terug aan de aarde.''

  De honderden aanwezigen in de kathedraal wisten duidelijk niet goed wat ze moesten verwachten van een dergelijke herbegrafenis. Velen kozen voor sobere kleding, maar sommigen kwamen vrolijk gekleed en zoals dat gaat in Engeland waren er ook veel dames met hoedjes. Talrijke officiële vertegenwoordigers droegen formele gewaden en ambtsketenen, zoals dat in vroeger tijden aan het Engelse hof ook heel gebruikelijk was.

  In de kerkbanken werd vlak voor de dienst begon nog heftig gediscussieerd over de vraag of Richard III echt de kwaadaardige gebochelde koning was zoals hij in een toneelstuk van William Shakespeare is neergezet. "Zeker is dat Richard III de meeste aanhang heeft van alle Engelse koningen, met uitzondering van koningin Elizabeth'', verwees de deken naar de mensen die zijn naam willen zuiveren.

  Koninklijke gasten

  Drie leden van de Britse koninklijke familie waren donderdag aanwezig bij de herbegrafenis. De jongste schoondochter van de Britse koningin Elizabeth was aanwezig, Sophie, evenals een neef van de koningin en zijn vrouw, de hertog en hertogin van Gloucester.

  Sophie is de vrouw van prins Edward, achtste in lijn van de troonopvolging. De graaf en gravin van Wessex wijden hun tijd aan hun plichten voor het koninklijk huis, maar zijn veel minder zichtbaar dan de andere kinderen van Elizabeth. Tot 2002 werkte Sophie in de public relations, maar ze moest dat werk laten schieten nadat minachtende uitspraken van haar over leden van de regering uitlekten. De gravin geldt bij formele gelegenheden als derde vrouw aan het hof en neemt veelal de honneurs waar bij huwelijken van buitenlandse troonsopvolgers. In die hoedanigheid waren Edward en Sophie ook bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

  De hertog van Gloucester, ofwel prins Richard, is de kleinzoon van koning George V. Hij is de zesde prins die de titel draagt. De derde hertog van Gloucester was Richard Plantagenet, de latere Richard III.

  26 maart 2015 - 14:44