×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Elizabeth breekt regeerrecord Victoria

  Koningin langst regerende Britse monarch

  Elizabeth breekt regeerrecord Victoria

  Koningin Elizabeth bereikt woensdagmiddag een historische mijlpaal. Rond half zeven Nederlandse tijd heeft ze langer geregeerd dan welke Britse, Engelse en Schotse monarch voor haar. Ze heeft dan het record van haar betovergrootmoeder koningin Victoria verbroken.


  Het precieze tijdstip is niet bekend. Dat komt omdat Elizabeths vader koning George VI op 6 februari 1952 in zijn slaap overleed. Op het moment dat hij zijn laatste adem uitblies was Elizabeth automatisch koningin, maar niemand weet exact wanneer George stierf. Er wordt daarom maar een globale tijd aangenomen.

  Verder is Buckingham Palace bij de berekening van de datum niet over één nacht ijs gegaan. De regeertijd van koningin Victoria is tot op de minuut nauwkeurig uitgerekend. Victoria overleed op 22 januari 1901 na 23.226 dagen, 16 uur en 23 minuten op de troon. Samengevat is dat 63 jaar, 7 maanden en 2 dagen. Elizabeth gaat daar woensdag overheen, in minuten.

  Records

  De regeertijd van Elizabeth heeft in haar naaste familie al records opgeleverd. Zo is echtgenoot prins Philip (94) de langst dienende prins-gemaal – net zo lang als Elizabeths tijd op de troon zit. Oudste zoon prins Charles (66) is tegelijkertijd de langst wachtende troonopvolger.

  Elizabeth en Philip zijn beiden trouwens ook respectievelijke de oudste monarch en prins-gemaal uit de Britse geschiedenis, en het langst (67 jaar) gehuwd.

  9 september 2015 - 09:45