Zo was prins Philip écht

Prins Philip werd in het Verenigd Koninkrijk enorm gewaardeerd om zijn toewijding aan de publieke zaak. Ook was hij maar liefst 75 jaar door dik en dun steunpilaar voor zijn vrouw, koningin Elizabeth II. Maar de prins stond ook bekend als een hork, die mensen met ondoordachte uitspraken diep kon kwetsen en zijn eigen familie rondcommandeerde. De hertog van Edinburgh zag zichzelf meer als een pragmatisch mens en voelde zich onbegrepen. “Omdat ik de zaken niet zie zoals een romanticus, ben ik ongevoelig”, klaagde hij eens in een interview.

Gerespecteerd


Ondanks dat Philip werd gezien als bruusk, onbehouwen en ongeliefd, werd hij toch gerespecteerd door de Britten. Het deed hem tot op het laatst pijn dat dit respect zich niet uitstrekte naar zijn oudste zoon, prins Charles, die ook volgens Philip het staatsmanschap mist om de volgende koning te worden. De 99-jarige Britse prins werd in februari opgenomen in een ziekenhuis. Hij was onwel geworden en zijn arts stuurde hem ter observatie naar het hospitaal King Edward VII. Na een maand mocht hij naar huis. Hij overleed in de ochtend van 9 april in Windsor Castle.

De van oorsprong Griekse Philip werd op 10 juni 1921 geboren, volgens de overlevering op een tafel in de dinerzaal op het Griekse eiland Corfu. Hij was prins van Griekenland en Denemarken, maar had ook familiebanden met het Britse koningshuis. Zijn ouders gingen al vroeg in het leven van Philip in ballingschap. Na negen jaar scheidden zij, vanwege de gokverslaving van zijn vader. Zijn moeder raakte daardoor zo van slag, dat ze moest worden opgenomen in een gesticht. Philip bracht daardoor zijn jeugd door op kostscholen in Groot-Brittannië.

Liefde op het eerste gezicht

Het leven van Philip kreeg een andere wending toen zijn neef lord Louis Mountbatten (‘oom Dickie’) hem onder zijn hoede nam. Mountbatten stelde de 18-jarige cadet Philip bij de marine voor aan de vijf jaar jongere Elizabeth, die op slag verliefd op hem werd. Het stel trouwde in 1947. Een jaar later werd prins Charles geboren, in 1949 gevolgd door Anne. De geboorte van Andrew volgde in 1960 en die van Edward in 1964. Elizabeth hoorde in 1952 dat ze koningin van het Verenigd Koninkrijk was geworden. Philip zou gekeken hebben alsof de halve wereld op hem was gevallen. Hij moest zijn carrière bij de marine opgeven en vocht voor zijn eigen identiteit binnen het koningshuis.

Tiran?

De prins omschreef zijn gezin als een “zeer gelukkige familie” maar Charles beschuldigde zijn vader er in zijn geautoriseerde biografie van een tiran te zijn. Philip zou hem tot het huwelijk met Diana hebben gedwongen. In 2008 had Philip het zwaar te verduren door het onderzoek naar de dood van prinses Diana. De vader van haar geliefde Dodi Al-Fayed, die met haar verongelukte in Parijs, wees met een beschuldigende vinger naar prins Philip. Mohamed Al-Fayed dacht dat de koninklijke familie niet wilde dat Diana met Dodi een kind zou krijgen. In een uitbarsting noemde de zakenman prins Philip een nazi en racist.

Door de jaren heen werd Philip beroemd en berucht om zijn pijnlijke versprekingen. In 2001 vertelde hij een 13-jarig jongetje dat graag astronaut wilde worden, dat hij te dik was voor die toekomstdroom. Hij vroeg eens aan een Tamil-priester of hij ook terrorist was. Hij zei tegen Britse studenten in China dat ze spleetogen zouden krijgen. Ook vroeg Philip aan een rijinstructeur in Schotland hoe hij tijdens het rijexamen inboorlingen van de drank hield.

LEES OOK:

Verdrietig: Prins Philip is overleden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.