Bier landgoed Queen Elizabeth

Zo viert Elizabeth haar 95e verjaardag

Vandaag is de verjaardag van koningin Elizabeth op kleinschalige wijze officieel gevierd met een militaire parade op Windsor Castle. Net als vorig jaar vonden de festiviteiten vanwege de coronacrisis niet in Londen plaats maar achter de gesloten deuren van het paleis. Wel was er in vergelijking met vorig jaar opgeschaald met het aantal deelnemende soldaten en muzikanten.

Op het grasveld van de zogenoemde quadrangle, de binnenplaats van Windsor Castle, verzamelden zich 274 soldaten, ruim drie keer zoveel als vorig jaar. Ook deden dit keer zeventig paarden mee. Normaal gesproken mag op Horse Guards Parade in Londen jaarlijks één van de van de zogenoemde Household-regimenten – Grenadier, Coldstream, Scots, Irish en Welsh Guards – haar kleuren tonen aan de koningin. Dit jaar waren de Scots Guards aan de beurt.

De Queen nam de militaire parade af vanuit een opgebouwde tent, ondanks het zonnige weer. Vorig jaar deed ze dat in haar eentje en dit jaar kreeg ze gezelschap van haar neef Edward, de hertog van Kent. Hij is ook de kolonel van de Scots Guards. Samen zagen ze de soldaten in hun traditionele rode uniformen en berenvelmutsen langs marcheren. Aan het slot volgde een zogeheten flypast van de Britse luchtmacht. Negen toestellen vlogen in formatie over Windsor Castle, terwijl de koningin goedkeurend toekeek.

Al sinds 1748 wordt de Trooping the Colour-parade gehouden ter ere van de verjaardag van de Britse vorst en is sinds 1820 een jaarlijks evenement. Elizabeths overgrootvader Edward VII, die van 1901 tot 1910 koning was en in november jarig, verplaatste de parade naar juni om meer kans op goed weer te hebben. Sindsdien is de parade altijd op de eerste, tweede of derde zaterdag van juni. De werkelijke verjaardag van Elizabeth was overigens al op 21 april. Ze werd toen 95 jaar.

https://www.instagram.com/p/CP_sYHonRqQ/

LEES OOK:

Kate heeft nichtje Lili nog niet ontmoet

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.