Zo ging het écht met de gezondheid van prins Philip

Al jaren kampte prins Philip met gezondheidsproblemen, waardoor hij in het verleden geregeld plechtigheden en andere koninklijke taken moest afzeggen. Vrijdag werd bekendgemaakt dat de prins, die in juni 100 jaar zou worden, is overleden.

Regelmatig opgenomen

Philip werd sinds 2011 regelmatig opgenomen, maar in juni 2012 miste hij pas echt veel afspraken. Vlak na het 60-jarig jubileum van zijn vrouw koningin Elizabeth, dat werd gevierd met een natte en koude botenparade, werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Hij moest daar herstellen van een blaasontsteking, waardoor de prins veel van de festiviteiten miste. In de jaren erna moest de hertog van Edinburgh regelmatig terug naar het ziekenhuis, onder meer vanwege hartproblemen. Zo werd hij een paar maanden later weer opgenomen met een blaasontsteking. De prins besloot het vanaf toen wat rustiger aan te doen.

In juni 2013, vlak voor zijn 92e verjaardag, werd hij met klachten over pijn in zijn buik weer opgenomen. Om die reden annuleerde hij alle afspraken van die maand, waaronder een gala dat hij zou bijwonen in het Koninklijk Nationaal Instituut voor Blinde Mensen in St. James’s Palace. Philip bleef uiteindelijk twee weken in het ziekenhuis. Dat jaar miste Philip ook de Trooping the Colour-parade, een traditionele militaire ceremonie die jaarlijks wordt georganiseerd ter ere van de verjaardag van zijn vrouw. In september pakte de prins zijn taken weer langzaam op.

In 2016 was het weer mis. De toen 94-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth zegde zijn bezoek aan de herdenking van de Slag om Jutland op advies van zijn dokter af. Hij hoefde toen niet naar het ziekenhuis, maar kampte volgens zijn schoonzoon Tim Laurence enkel met “een klein kwaaltje”.

Taken neerleggen

Toen Philip vanwege gezondheidsproblemen in 2017 ook het voorlezen van de troonrede door Elizabeth miste, was voor hem de maat vol. Hij besloot zijn taken vrijwel allemaal neer te leggen en alleen “van tijd tot tijd” nog in het openbaar te verschijnen. Ook zijn actieve werk voor de honderden organisaties waar hij lid, beschermheer of voorzitter van was, legde hij neer. Hij wilde zijn vrouw af en toe nog wel vergezellen, maar de koningin moest er vanaf toen aan gaan wennen tal van uitstapjes buiten het paleis alleen te doen.

In de jaren erna werd Philip geopereerd aan zijn heup, kwakkelde hij nog wat met zijn blaas en had hij andere kleine kwaaltjes. In februari dit jaar was het weer raak. De prins lag een maand in het ziekenhuis met een infectie en een behandeling aan zijn hart. De man had het zwaar, maar voelde zich volgens familie wel oké. Op 16 maart mocht hij dan eindelijk het ziekenhuis verlaten. Nog geen maand later, op vrijdagochtend 9 april, overleed prins Philip op 99-jarige leeftijd.

LEES OOK:

Verdrietig: Prins Philip is overleden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen