Placeholder

Zes Britse royals naar Frankrijk

De Britse koninklijke familie is begin juni met maar liefst zes vertegenwoordigers aanwezig bij de herdenkingen ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de geallieerde landingen in Normandië in de Tweede Wereldoorlog.

Niet alleen koningin Elizabeth en prins Philip zijn dan in Frankrijk, waar de vorstin tegelijkertijd een staatsbezoek aflegt, maar ook prins Charles en echtgenote Camilla, alsmede prins William en zijn vrouw Catherine steken het Kanaal over. Het precieze programma is nog niet onthuld.

Prins William en zijn echtgenote worden op 6 juni ’s middags verwacht in Arromanches. Charles en Camilla, die ook op 5 juni een vol programma afwerken, zijn bij de speciale herdenkingsdienst van het Royal British Legion, de veteranenorganisatie, in de kathedraal van Bayeux. Daarna gaan ze naar de militaire erebegraafplaats in het Franse stadje voor een herdenking.

Lunch

Het Britse staatshoofd neemt in het kasteel van Bénouville nabij Caen deel aan een lunch die de Franse president François Hollande aanbiedt aan de buitenlandse gasten die naar Normandië zijn gekomen. Daarbij zijn onder anderen ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima, de Belgische koning Filip, de Noorse koning Harald, de Deense koningin Margrethe en de presidenten Barack Obama en Vladimir Poetin aanwezig.

In Ouistreham op de zogenoemde ‘Sword beach’ is vervolgens een grote internationale herdenking. Charles en Camilla staan op D-Day onder meer stil bij de Canadese bijdrage aan de landing. De Canadese premier Stephen Harper vergezelt hen dan.