Windsors royaal vertegenwoordigd bij Remembrance Day

Koningin Elizabeth heeft zaterdagavond de zogenoemde ‘Fab Four’ voor het eerst sinds juli weer officieel bij elkaar weten te brengen. Haar kleinzoons William en Harry waren met hun echtgenotes Catherine en Meghan bij het Festival of Remembrance in de Royal Albert Hall. Daar werd aan de vooravond van Remembrance Day eer betoond aan de strijdkrachten, zowel de Britse als die van het Gemenebest.

Zoals gebruikelijk was de koninklijke familie royaal vertegenwoordigd bij dit jaarlijkse evenement van de Royal British Legion, de Britse veteranenorganisatie. De Queen werd eveneens vergezeld door haar drie zoons Charles, Andrew en Edward en dochter Anne, en hun partners. Dat betekende dat Camilla voldoende was hersteld van haar luchtweginfectie om het festival bij te wonen. Onder de genodigden was ook premier Boris Johnson.

De herdenking wordt zondag voortgezet bij de Cenotaph in Londen, waar de oorlogsslachtoffers van de twee wereldoorlogen en de conflicten daarna, zoals Afghanistan en Korea, plechtig worden herdacht met twee minuten stilte, kransleggingen en een parade. Koningin Elizabeth legt haar krans niet langer zelf, maar heeft die taak overgedragen aan prins Charles. Zelf kijkt ze vanaf het balkon van het ministerie van Buitenlandse- en Gemenebestzaken toe.

De Britten houden hun Dodenherdenking ieder jaar op de tweede zondag van november. Dat is de zondag die het dichtst ligt bij 11 november, de dag waarop in 1918 met een wapenstilstand een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Remembrance Day heette vroeger dan ook Wapenstilstandsdag.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen