Voorlopig geen visite Trump aan de Queen

Koningin Elizabeth heeft één kopzorg minder. Voorlopig althans. De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen nacht aangekondigd niet naar Londen te zullen komen voor de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade. Buckingham Palace hoeft nu niet na te denken over een ontmoeting tussen de Queen en Trump.

De president vindt dat de nieuwe ambassade op een inferieure locatie staat en dat zijn voorganger Barack Obama het oude gebouw voor veel te weinig geld van de hand heeft gedaan. 'Peanuts', aldus Trump. Dat niet Obama maar George W. Bush om veiligheidsredenen tot de verhuizing en verkoop had besloten – voor de verkiezing van Obama – zag Trump over het hoofd.

Premier Theresa May bevestigde zondag in een interview met de BBC dat de president nog steeds welkom is en op bezoek zal komen. Zelf heeft ze hem vorig jaar namens de koningin uitgenodigd voor een staatsbezoek, waarbij hij het recht heeft in Buckingham Palace te logeren. In Groot-Brittannië is sindsdien veel verzet gerezen tegen de komst van Trump. Een datum voor een staatsbezoek is niet bekend gemaakt.