Placeholder

Video: prins Edward bezoekt Åland

Prins Edward bezoekt donderdag de autonome Finse eilandgroep Åland. Zweeds en niet Fins is hier de voertaal en de eilanden liggen dichter bij Zweden dan bij Finland.

Edward ging langs bij het parlement van Åland, dat veel interne zaken buiten Helsinki om mag regelen. De prins maakte een praatje met scholieren die hun wiskundeles mochten overslaan om hem met een Brits vlaggetje welkom te heten. Hij vroeg of ze ook deelnemen aan de Island Games, de sportwedstrijden voor kleine eiland ‘staten’ die dit jaar op het Kanaaleiland Jersey worden gehouden. De schooljeugd was nog te jong. "Misschien de volgende keer", aldus Edward.

De prins bracht ook een bezoek aan het voormalige fort Bomarsund, dat in 1854 een rol speelde tijdens de Krim-oorlog waarin Engeland en Frankrijk ten strijde trokken tegen Rusland, op dat moment de baas in Finland en op Åland. Het was ook de plek waar het eerste Victorian Cross – de Britse pendant van de Nederlandse Militaire Willemsorde – werd verdiend. Ene Charles Davis Lucas redde zijn schip en bemanning door een nog net niet geëxplodeerde granaat overboord te gooien.

Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth is sinds maandag in Finland en bezocht eerder in de week al Helsinki en Lapland, samen met zijn vrouw Sophie die donderdag terugkeerde naar Engeland.