Placeholder

Video – Charles bezorgd over houtkap Roemenië

Prins Charles maakt zich zorgen over de illegale houtkap in Roemenië. In een videoboodschap die de prins van Wales heeft opgenomen voor Greenpeace roept hij de Roemeense autoriteiten en milieu-organisaties op om de rijkdom aan natuurlijke bossen te beschermen, zo meldden Roemeense media maandag.

"Er is in Europa nog maar weinig natuurbos over en de meeste daarvan bevindt zich in Roemenië", aldus Charles die jaarlijks uitstapjes maakt in de Roemeense natuur en in dat land ook huizen bezit. Tussen 2000 en 2011 is Roemenië echter 180.000 hectare bos kwijtgeraakt door houtkap, met name in natuurgebieden waar dit niet zou mogen. Volgens Charles heeft Roemenië meer aan duurzaam bosbeheer dan aan kortstondig voordeel van de verkoop van hout.

De prins noemde de natuurlijke bossen 'een belangrijk en essentieel onderdeel van de economie, en de culturele identiteit en het ecosysteem van Roemenië', maar ook van belang voor de 'biodiversiteit en het klimaat in de wereld'. Charles sprak zijn vertrouwen uit dat de Roemenen een einde zouden maken aan de vernietiging van het bos.