Video: Britse koningin benadrukt verzoening

De jaarlijkse kersttoespraak van koningin Elizabeth, die donderdagmiddag is uitgezonden, stond in het teken van verzoening. In de toespraak, die eerder in Buckingham Palace is opgenomen, blikte de 88-jarige vorstin onder meer terug op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in augustus. Ook het referendum over de onafhankelijkheid in Schotland kwam aan bod.

Zittend en gekleed in een paarse jurk met op de achtergrond een kerstboom benadrukte ze het belang van verzoening en respect voor anderen. "Verzoening is het vredige einde van een conflict. In augustus werden we hieraan herinnerd, toen landen aan beide kanten van de Eerste Wereldoorlog samenkwamen om in vrede te herdenken."

Verzoening kent vele vormen, ging ze verder. Sport verbindt bijvoorbeeld mensen en landen, zoals bij de Gemenebestspelen in Glasgow waar ruim zeventig landen aan meededen. Ook de Invictus Games van kleinzoon prins Harry zijn hier een voorbeeld van. "De moed, vastberadenheid en het talent van de atleten inspireert ons en het doorbreekt onderlinge verschillen."

Verschillen

Het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland zorgde juist voor onderlinge verdeling. "Velen voelden teleurstelling na het referendum in Schotland, terwijl anderen juist opgelucht waren. Het zal tijd kosten om deze verschillen te overbruggen."

Elizabeth sprak ook haar waardering uit voor de hulpverleners en vrijwilligers die, vaak met gevaar voor eigen leven, slachtoffers in conflictgebieden en van ziektes als ebola te hulp zijn geschoten. Het leven van Jezus, wiens geboorte met kerst gevierd wordt, is een grote inspiratie voor de vorstin. "Een rolmodel van verzoening en vergiffenis."