Val van Andrew dieptepunt in jaar koningin Elizabeth

In het Oranje Jaaroverzicht dat de NOS dinsdagavond uitzendt, komt hij nog even voorbij: de Britse prins Andrew.

Die trad afgelopen zomer tweemaal op als begeleider van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat zou nu ondenkbaar zijn, gezien de schade die de tweede zoon van koningin Elizabeth in de maanden daarna heeft opgelopen en zijn gedwongen terugtrekking uit het openbare leven.

Andrew vergezelde het Nederlandse koningspaar bij de bevestiging van het lidmaatschap van de Meest Nobele Orde van de Kousenband in Windsor Castle en een dag later zat hij samen met zijn moeder in een rijtuig met de Nederlandse bezoekers bij Royal Ascot, de paardenraces. Op dat moment liep Andrews van allerlei misbruik verdachte vriend Jeffrey Epstein nog vrij rond, en vervulde de hertog van York tal van opdrachten voor de Queen.

Niet lang daarna echter werd Epstein gearresteerd, onder meer op verdenking van het ronselen van minderjarige meisjes voor seks. Andrew kwam ook weer in beeld, want hij werd er door een van de meisjes van beschuldigd van die diensten te hebben gebruik gemaakt. Epstein maakte een maand na zijn aanhouding een einde aan zijn leven, maar daarmee was het boek niet gesloten. Integendeel, de Amerikaanse justitie zette het onderzoek met extra energie voort.

Ophef

Andrew (59) dacht aan alle verhalen een einde te kunnen maken door op televisie tekst en uitleg te geven in een vraaggesprek met BBC Newsnight. Het bleek een kamikaze-actie van de prins, die alleen geloofwaardig leek toen hij vertelde in een nachtclub nog nooit zelf een drankje te hebben gehaald. Zijn beschuldigster had hij nog nooit ontmoet, en dat er een foto was van hen beiden kon hij niet verklaren, vertelde de hertog.

De ophef over het interview, het gebrek aan compassie voor de slachtoffers van het misbruik en de uitvluchten van Andrew waren zo groot dat zelfs koningin Elizabeth hem niet langer de hand boven het hoofd kon houden. De prins moest al zijn functies neerleggen. “Voorlopig”, zoals hij zei, maar dat kon wel eens heel lang duren. Een ritje met het Nederlandse koningspaar zit er niet meer in.

Dieptepunt

Voor Elizabeth was de val van haar geliefde zoon ongetwijfeld een pijnlijk dieptepunt in een jaar waarin ze in Archie, het zoontje van prins Harry en echtgenote Meghan, weer een achterkleinkind mocht verwelkomen.

De Queen (93) blijft haar taken, die door de onzekere politieke situatie soms extra precair waren, zonder morren uitvoeren. Maar Elizabeth heeft een deel van de last afgeschoven op oudste zoon Charles (71). Die vergezelt zijn moeder ook bij tal van gelegenheden, zoals de troonrede, omdat prins Philip (98) zich niet meer laat zien. Zijn broze gezondheid blijft een bron van zorg, of zoals Charles eerdere deze maand zei: “Op zijn leeftijd werkt niet alles meer zo goed.”